<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28577" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какво се случва с болните лъвчета Масуд и Терез?

30 Януари 2018
0 2170

Стотици граждани отново излизат на протест заради двете болни лъвчета Масуд и Терез. Въпреки че при последната демонстрация от края на декември миналата година проблемът да изглеждаше разрешен в тяхна полза, месец по-късно е в изходната си точка.

 

 

Вместо да заминат за Холандия, а оттам пуснати в естествена среда в ЮАР, Масуд и Терез ще бъдат настанени в зоокъта в Пазарджик, от където признават, че не могат да се грижат качествено за тях. Това се случва въпреки обещанието на премиера Бойко Борисов и на министъра на околната среда Нено Димов, дадено публично, че животните няма да бъдат изпращани в Пазарджик.

 

РАЗГРАД ДАРИ СПАСЕНИТЕ ЛЪВЧЕТА НА ПАЗАРДЖИК, ЕКОЛОЗИ ИЗЛИЗАТ НА ПРОТЕСТ В ТЯХНА ЗАЩИТА

 

Казусът с двете лъвчета, родени преди няколко месеца в разградската зоологическа градина, се превърна в национална кауза и в показно за това как действат институциите на всички нива. Дори и в този на вид крайно отдалечен от политиката въпрос изплува вечната питанка "КОЙ?" – кой влияе върху решенята на общински съвети и министри и защо изобщо са му нужни тези лъвчета.

 

Доброволци – "зелени октоподи"

 

Масуд и Терез се раждат в Разград в клетка с други лъвове и биват изпотъпкани от тях. В следствие се оказва, че нямат гълтателен рефлекс, т.е. не могат да се хранят естествено. Животните са поети от неправителствените организации "Дивите животни" и "Четири лапи", които с помощта на други доброволци се грижат за тях и в момента. Ветеринарите буквално успяват да ги спасят от фатален край. Намира им се и приемен дом- в Холандия, а оттам и в Южна Африка, където след като се закрепи здравето им, да бъдат пуснати в естествена среда. 

 

Въпреки това разградските общински съветници, по предложение на кмета Валентин Василев (ГЕРБ) взимат решение, че ще изпратят Масуд и Терез в зоокъта "Въртопо" в Пазарджик. Въпреки че няма къде да бъдат настанени и тепърва трябва да им се строи клетка. В добавка, ветеринарите от "Въртопо" признават, че нямат опит в отглеждането на лъвове, още повече в състоянието, в което са Масуд и Терез, и ще се наложи да търсят помощта на НПО-тата, които сега се грижат за тях.

 

""

 

Решението на местните парламентаристи в Разград не е случайно. Кампания за "спасяването" на лъвчетата подемат медите на депутата от ДПС Делян Пеевски, чийто избирателен район по случайност е и Пазарджик. На 16 декември вестник "Телеграф" излиза със заглавие на първа страница "Зеления октопод краде българските лъвчета", "Телеграф" ги спаси, за да не умрат от глад". Последното идва да каже, че от медиите на Пеевски са били дарени около 2000 лева за специалната храна, с която Масуд и Терез са захранвани.

 

Източник: clubz.bg

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции