<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28653" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ума Търман пр...

Равносметка след бурята- бедстващи хора, потрошени сгради

05 Февруари 2018
0 2877

Голяма част от България претърпя доста щети заради ураганния вятър.

 

 

Във Враца равносметката е отнесени покриви, счупени прозорци, обърнати тирове и изтръгнати от земята дървета. Скоростта на поривите на вятъра надхвърли 115 км/ч. Стойността на щетите се изчислява на около 700 000 лв. Като пораженията върху частни постройки са за около 200 000 лв.

 

Стихията рани трима души. Възрастно семейство по чудо остана невредимо, след като вятърът срути върху мъжа и жената тавана на жилището им.

 

""

 

След бурята последва дъжд. Той нанесе допълни поражения на останалите без покриви имоти. Сега комисията оглежда щетите и изготвя оценки, за да може пострадалите да  кандидатстват за отпускане на помощ от държавата.

 

Докато обществените сгради са застраховани, повечето частни имоти не са. Пострадалите се надяват за помощ на общината, държавата и добри хора, разполагащи със средства.

 

Метеоролозите наричат явлението фьонов вятър. С такава сила то се случва сравнително рядко в България – веднъж на 3-4 години. Причината за бурята през уикенда беше циклон, нахлул над страната от запад. Освен във Враца поривите надхвърлиха 80 км/ч в София, в Кърджали и по северните склонове на Стара планина.

 

Към средата на тази седмица отново се очаква подобно явление, макар и с не такава сила, прогнозира Анастасия Стойчева, синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. В сряда и четвъртък ще вали, преди което ще има усилване на южния вятър. А към края на седмицата има вероятност за значителни валежи, пише vesti.bg.

 

Анастасия Стойчева коментира, че екстремни явления като бурята от уикенда не показват промяна на климата в България, тъй като са се случвали и преди.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции