<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28838" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ще отказват ли клиники в чужбина да лекуват българи?

19 Февруари 2018
0 3443

Скандалите в българското здравеопазване продължават. Здравният министър Кирил  Ананиев поиска управителят на НЗОК проф. Камен Плочев да подаде оставка заради дълг от 270 млн. лв. към чужди здравни каси. Проф. Плочев поискал от парламента актуализация на бюджета на НЗОК, която не била съгласувана с Министерството на здравеопазването и Министерския съвет.

 

 

 

Тази сутрин стана ясно, че управителят на НЗОК няма да подаде оставка. Това е заявил самоят проф. Плочев пред БТА.

 

Ще могат ли българи да се лекуват в чужбина, отговор на този въпрос даде проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ „Света Екатерина” в "Здравей, България"

 

„Няма опасност европейски клиники да откажат лечение на българи, въпреки че е много забавено плащането от страната на България.

 

Има споразумение с фондовете. Дължим най-много пари на Германия, Франция и Италия и по-малко – на Австрия и на Белгия. Този проблем не е от вчера, този проблем е от много отдавна”, съобщи проф. Начев.

 

„Хубаво е направил Камен Плочев, че е поставил този въпрос, не е хубаво, че превръща един финансово-административен въпрос в политически”, категоричен е директорът на УМБАЛ „Света Екатерина”.

 

„Всеки човек, който има малко управленски опит, знае, че не е възможно да се говори за актуализация на бюджет през февруари месец.

 

Проф. Камен Плочев трябва да постави въпроса, но въпросът трябва да бъде решен чрез съгласуване между Министерството на финансите, Министерството на здравеопазването и НЗОК.  

 

В Закона за здравното осигуряване е записано, че със средства от държавния бюджет има възможност за целево финансиране на НЗОК по въпросите на европейските координации. Става дума точно за финансиране на лечение на български граждани в чужбина”, обясни той.

 

„Задълженията които имаме към чужди каси могат да се разсрочат и в рамките на 18 месеца да се платят тези задължения. Нека не плашим гражданите, че ще им бъде оказано лечение в чужбина“, каза още проф. Начев.

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции