<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28903" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Когато потресаващото безхаберие на държавните органи доведе до смърт

23 Февруари 2018
0 7115

Какво се случва, когато институциите не си вършат работата? Нещата стават зле, а в някои случай се стига и до фатален край. Това се случи при 87-годишен мъж, който беше убит в столичния кв. "Люлин", а трите му внучки – на 13, 14 и 18 г., са прекарали целия си живот под ключ и без да посещават училище въпреки множество сигнали до социални служби, полиция и прокуратура. Всички институции си намериха оправдание защо не са реагирали – едни не знаели, на други им пречел законът. Никой не пое вина за трагедията, а някои дори се самопохвалиха.

 

УБИХА МЪЖА, КОЙТО РАЗКРИ, ЧЕ МОМИЧЕТА ЖИВЕЯТ ЗАТВОРЕНИ В АПАРТАМЕНТ В ЛЮЛИН

 

 

До фаталната развръзка се стигна, след като 87-годишният Стефан Янев се оплака в предаването "Съдебен спор", че внучките му не ходят на училище, а дъщеря му не плаща сметките на съсобствения им апартамент и го тормози. Телевизионен екип посещава въпросното жилище в присъствието на Янев на 7 февруари и на място установява, че в семейството на дъщеря му Мария има три деца, които не общуват с никого. Пред камерите спорещите страни си разменят обвинения в побои. 5 дни по-късно – на 11 февруари, съседи сигнализират на тел. 112, че от апартамента се чуват викове "Помогнете, ужас!", закани към Янев, че ще бъде убит, както и звук от удари. Полиция идва, мотае се пред заключената врата половин час и си отива.
 

В събота предаването се излъчва на живо и в него става ясно, че възрастният човек е в неизвестност от 12 февруари и даже в ефир се допуска, че може да не е жив. През това време Стефан Янев наистина е лежал мъртъв на обща площадка в блока, затрупан с боклуци. Не е ясно бил ли е издирван, но в излъчения репортаж съседи сочат към нишата на етажа, където Янев често бил гонен да нощува и която била затрупана с дрехите на семейството.

Случаят започна да се разплита вчера с кратко съобщение, че на 20 февруари около 17 ч. в полицията е постъпил сигнал за намерен в блок в столичния кв. "Люлин" мъж с видими следи от насилие. Оказва се, че това е Янев. На място е извършен оглед, а по случая е образувано досъдебно производство под надзора на Софийската градска прокуратура. Дъщерята на Янев и съпругът й са обвинени за убийството и задържани за 72 часа, каза пред "Сега" говорителката на Софийската градска прокуратура Зорница Таскова. Тя обясни още, че трите деца са предадени на социалните, които имат право да се погрижат временно и за пълнолетната девойка. Според БНР трите момичета нямат издадени лични карти.
 

В последвалите оправдания се разбра, че заключената врата на семейството е била непреодолима и за полицията, и за социалните служби. Така се случва на 11 февруари, когато съседи викат полиция заради поредния побой. "Дойде полиция. Чукаха, бутаха, стояха половин час. Обаждаха се по радиостанцията и нищо не стана. Казаха, че има домоуправител, който трябва да отиде при кварталния", разказва съседка пред Нова. Полицаите си тръгват, без да видят какво се случва зад заключената врата на апартамента. Само подпъхват покана живеещите на адреса да се явят в РПУ-то. На 15 февруари полицията отново е извикана, но този път от телевизионния екип. Тогава най-сетне разбиват вратата на жилището, но вътре вече няма никой. Чантата, с която обикновено възрастният мъж ходи, е там, както и мобилният му телефон с извадена СИМ карта. Затова и домоуправителят предполага, че той е бил изведен насилствено. Човекът не е намерен и в къщата си в Кочериново.

За децата съседите разказват, че нито са ходили на училище, нито са излизали навън да играят. "Знаете ли колко пъти идваха от социалните. Никога не ги пуска. Викове, крясъци, заплахи с ножове. Баща й колко бой е ял, само той си знае", разказва съседка пред камерата. Друга съседка добавя как преди време социалните работници идвали по сигнал на тогавашната домоуправителка. Тогава майката легнала пред вратата и казала, че ще вземат децата само през трупа й.
 

Версията на Агенцията за социално подпомагане обаче е друга – оттам твърдят, че никога не са получавали сигнали за въпросното семейство, а са научили за казуса от телевизията. За разлика от агенцията социалните работници от службата в "Люлин" си признават, че са имали сигнали преди повече от 5 г. 

 

Източници: segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции