<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28904" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Как и защо Гинка от Пазарджик придобива ЧЕЗ?

23 Февруари 2018
0 15742

Жена на име Гинка от Пазарджик ще придобие активите на чешкото представителство на енергийната компания ЧЕЗ в България. Това стана ясно, след като чехите решиха да продадат дела си на фотоволтаичната компанията „Инерком груп”. В сделката са включени седемте компании на групата в страната ни. Според източници от ЧЕЗ подписването на договора се очаква да стане до дни, пише epicenter.bg. От чешката енергийна компания уточняват, че арбитражното дело, което тя води срещу България, няма да бъде засегнато от продажбата.

 

 

„Инерком груп“ е семейна компания, собственост на „Инерком инвестмънтс“, която е еднолична собственост на Гинка Върбакова. И двете фирми са регистрирани на „Околовръстен път“ № 3 в София, близо до Требич. В съвета на директорите са Гинка Върбакова, Малина Върбакова и Петрана Пайтакова. По-рано за кратко в ръководството на дружеството са били двама чешки граждани – Павлина Филипи и Магдалена Мрачкова.

 

Според публична информация "Интерком Груп" ЕООД притежава три фотоволтаични парка. Тя се занимава, наред с други неща, с реконструкцията на сглобяеми къщи и завършва със загуби през 2016 г. Компанията не е известна в енергийните среди в България, няма и официален сайт.

 

Според информация на вестник „Капитал“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова е кума на Гинка Върбакова.

 

Активите на "Инерком груп" са изключително скромни. За 2016 г. те са на стойност от 90 000 лева, а дружеството е отчело загуба от 11 000 лева.

 

Как и с какви пари едно толкова малко предприятие ще купи бизнеса на ЧЕЗ у нас изобщо не е ясно. Неофициално се знае, че чехите са готови да продадат бизнеса си у нас за не по-малко от 320 милиона евро.

 

Министър Петкова подаде оставка

 

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви в парламента в петък, че подава оставка, заради обвиненията, че е близка със собствениците на бъдещия купувач на ЧЕЗ – "Инерком". По думите й тя не е кума на семейство Върбакови, каквито слухове се появиха в публичното пространство и дори бяха коментирани от председателя на енергийната комисия в парламента Делян Добрев, но ги познава от повече от 20 години. И за да няма съмнение, че влияе по някакъв начин на сделката е решила да се оттегли от поста. Решението й било съгласувано с премиера Бойко Борисов.
 

 

Шефът на Energo-Pro е шокиран от избора на Гинка за купувач на ЧЕЗ

 

Докато се разиграват драмите около ЧЕЗ у нас, собственикът на чешката енергийна компания Energo-Pro – милиардерът Яромир Тесарж, оспорва прозрачността на процедурата за продажба на българските активи на CEZ в България. Неговата компания първоначално бе спрягана за почти сигурен купувач на бизнеса на конкурента си в България, но CEZ избра за купувач пазарджишката семейна фирма "Инерком груп".

 

 

"Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова", каза Тесарж. Тесарж, който е един от най-богатите чехи, се опита да купи българският бизнес на групата ЧЕЗ, но не успя, пише offnews.bg.

 

Собственикът на „Енерго-Про“, който вече е на българския пазар и чиято дистрибуторска мрежа обслужва над един милион клиенти, смята, че поведението на ЧЕЗ в процеса на избор на купувач за аматьорско. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции