<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=28973" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Живакът пада ...

София ще плаща заем от 67 млн. евро за "Топлофикация"

28 Февруари 2018
0 1245

Столичната община задейства процедурата за получаването на 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за проект на "Топлофикация – София".

 

Става въпрос за изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от отпадъците на столицата. Тя трябва да е алтернатива на производството на пара и топла вода с газ, а в сряда беше общественото обсъждане за отпускането на кредита. Според общината инсталацията ще доведе до намаляване на разходите на столичното парно, включително за газ, ще намали вредните емисии и фините прахови частици, изхвърляни от една от топлоцентралите на дружеството, и ще даде възможност цените на парното и топлата вода поне да не се увеличават през 19-те години, в които заемът ще се изплаща.

 

Общественото обсъждане, което е задължителна стъпка преди общинският съвет да гласува поемането на дълга, събра доста граждани. Повечето от тях бяха недоволни от липсата на предварителна информация за кредита. Голяма част от хората обаче оспориха и нуждата от подобна инсталация, както и обявените от общината екологични ползи от нея. Преобладаваха мненията, че изгарянето на горивото от боклук ще доведе до замърсяване на въздуха, включително с канцерогенни и мутагенни вещества. Често въпросите ескалираха във всеобщ хор от изказвания на висок глас, а отговорите на представителите на общината и на "Топлофикация" бяха прекъсвани с викове на недоволство и обвинения в лъжи.

 

Параметрите

Целият проект на "Топлофикация" е за 157.54 млн. евро. По-голямата част от тях – 91.8 млн. евро, ще са от европрограмата за околна среда. Около 65.7 млн. евро трябва да дойдат от общината. За осигуряването им ще се тегли кредит до 67 млн. евро от Европейската инвестиционна банка. Срокът на заема е 19 години, като през първите 4 ще се погасяват само лихвите, а от петата година и главницата. Разходът след гратисния период ще е по около 5 млн. евро годишно. Лихвеният процент – 1.5 на сто. Предвижда се общината да подпише споразумение с "Топлофикация", която по неясно какъв механизъм да превежда в общинския бюджет средствата за изплащане на кредита. Ако дружеството не успее да ги осигури, не е изключено те да се плащат от парите на всички данъкоплатци в София. Когенерацията ще бъде направена в ТЕЦ "София", зад Централна гара. Изграждането ще отнеме 3 години от подписването на договора с изпълнител, за който все още дори не е обявена обществена поръчка. Произведената топлоенергия трябва да стига за 40 000 домакинства, а електроенергията – за 30 000 домакинства. Токът ще се продава по преференциални цени и така да се увеличат приходите за дружеството. Експлоатационният живот на инсталацията е 26 години – само 7 години след изплащането на заема.

 

Още за проекта вижте ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции