<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29055" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Валери Симеонов: Цялостното изкупуване на ЧЕЗ от държавата е връщане към болшевизма

07 Март 2018
0 1109

Цялостното изкупуване на българските активи на "ЧЕЗ Груп" от държавата е връщане към социализма и болшевизма. Това обяви вицепремиерът по икономическите въпроси и демографската политика Валери Симеонов пред БНТ. По думите му сделката за ЧЕЗ е стратегическа и засяга много потребители, а интересите им трябва да бъдат защитени. За това "Обединени патриоти" внася законодателни промени, с които държавата да има контрол върху такива сделки и върху бъдещи сделки с имущество, каза Симеонов. Според него по този начин ще се избегнат подобни скандали в бъдеще. "Цялостното изкупуване си е връщане към социализма и към болшевизма бих казал.

 

 

Естествено, че това може да го предложи само една партия като БСП. Не може да има изкупуване на 100%, защото това означава да се върнем към времената преди 10 ноември 1989 г. и още веднъж да почнем да си доказваме, че държавата не винаги е най-добрия стопанин", каза Симеонов. "Нашата позиция е, че не трябва държавата да участва директно в управлението, а по-скоро в контрола. Това, което трябва да се направи в закона, който сега подготвяме в "Обединени патриоти" е да има контрол върху такива сделки, върху бъдещи сделки с имущество – ето това ни трябва на нас като държавно присъствие в ЧЕЗ", допълни вицепремиерът. Според него министърът на енергетиката Теменужка Петкова "няма никакво морално и политическо право да мърда от стола си".

 

Петкова подаде веднага оставка след като стана ясно, че се познава от години с купувача на българските активи на "ЧЕЗ Груп" – Гинка Върбакова. Първоначално премиерът Бойко Борисов обяви, че приема оставката на енергийния министър. След това обаче размисли и реши, че Петкова трябва да остане на поста си. Тази позиция вече се споделя и от коалиционните му партньори. Във вторник вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов каза, че няма да бъде приета оставката на Петкова. Каракачнов е лидер на ВМРО. Днес и лидерът на НФСБ Валери Симеонов също се обяви в подкрепа на енергийния министър.

 

"Тя е лоялен министър. Не е човек, който посяга да вземе една стотинка", каза Симеонов. Според него това че Петкова и Върбакова се познават не означава нищо. Вицепремиерът смята, че за всеки вече е ясно, че никой член на правителството не участва в тази сделка. Напротив "правителството е последователно и единно" в изпълнение на програмата си, каза Симеонов.

 

Той нарече "ялови" напъните на БСП по някакъв начин да разбърка нещата в държавата. Коментарът му беше по повод протеста пред сградата на Министерския съвет срещу сделката с "ЧЕЗ Груп" в сряда. Протестът е организиран от Движение за радикална промяна "Българска пролет" и политическа партия "Възраждане", а от БСП обявиха, че също ще се включат. Протестът е насрочен за 11 часа, когато е и заседанието на правителството. "От несъстоятелните протести следва извода за състоятелността на правителството", каза Симеонов. По думите му това правителство има най-дейните министри и изброи успехите им – реформи в образованието и администрацята, улеснен достъп на чужди работници и т.н. Зам.-председателят на БСП Георги Свиленски каза, че ГЕРБ са продали 33% от ЧЕЗ за 40 млн. евро, а сега ще ги купят за над 100 млн. евро.

 

Във вторник БСП внесе сигнал в прокуратурата за продажбата на електроразпределителното дружество. Левицата настоява да бъде проверено дали ГЕРБ са нарушили стратегията за приватизация, която се е състояла в два етапа през 2004 г. и 2012 г. В тази стратегия е записано, че държавата не трябва да продава 33% дял, за да има контрол върху компанията. Това не е отменяно с решение на Народното събрание, каза Свиленски пред БНТ. Междувременно в Прага продължават преговорите между ръководството на "ЧЕЗ Груп" и Гинка Върбакова, собственик на купувача "Инерком", за влизането на държавата в сделката. Очаква се до края на седмицата да стане ясно дали чешката компания е склонна да преразгледа договора за продажба на активите си в България.

 

Според запознати източници в договора за продажба сега има клауза, с която чешката компания разчита на сътрудничество с бъдещия собственик, ако се налага да участва в хода на арбитражното дело, което ЧЕЗ води срещу българската държава. Неофициално претенцията стига до 500 млн. евро.

 

Това според запознати усложнява разговорите с чешката компания в посока тя да позволи участие на българската държава в сделката. Междувременно от източници от ЧЕЗ съобщиха, че са започнали вътрешно разследване как са изтекли документите с чувствителна финансова информация към премиера Бойко Борисов. Става въпрос за това, че финансирането идва от офшорни компании и три банки – държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, които официално отрекоха да участват, и "УникредитБулбанк". В същото време Валери Симеонов разясни защо от 6 – 7 кандидата "ЧЕЗ Груп" са избрали Гинка Върбакова, а не някой друг. Причината е че чешката компания е гарантирала на няколко големи банки, че могат да финансират Върбакова. "С един скрит, таен договор, ЧЕЗ гарантират на банките, че сделката е печеливша с баланса на дружеството, от което се вижда, че има много печалби.

 

Печалбите позволяват кредита да се връща десетки години", каза Симеонов. За това по думите му основните действащи лица при осигуряването на кредита не са семейство Върбакови, а е чешката компания. "ЧЕЗ си осигурява банката, осигурява си един купувач, който е проверен и лоялен", каза Симеонов. Върбакова е проверена и лоялна, защото се познава с един от най-големите клиенти на ЧЕЗ в Чехия е Зденек Земек. Това е крупен металургичен магнат, един от най- богатите хора на Чехия, каза Симеонов. Той обясни, че Земек е имал 10 години бизнес с Върбакова и съпруга й във фотоволтаични паркове. Дал им 80% от парите за да направят осем ВЕИ парка. Семейство Върбакови му ги върнали и така вече има изградено доверие, има и поръчител, разясни Симеонов. "Като има поръчител, чехите му се доверяват, защото са в близки отношения с него. Така в крайна сметка имат един сигурен, проверен партньор в България.

 

Имат от друга страна банки, които са готови да дадат реални кредити, гарантирани от ЧЕЗ и това им е достатъчно, за да направят сделката", каза вицепремиерът по икономическите въпроси. "С други думи във своите изказвания и интервюта Върбакова не лъже. Тя казва има осигурени сериозни международни банкови институции – тя не лъже. Второ, тя казва – аз съм крайният купувач. И тука не лъже. Реално е така, но затаява или пък от съвсем търговски причини, тя не казва, че тези банкови институции ги осигурява ЧЕЗ", опита се да разсее съмненията около сделката Симеонов.

 

Той въобще не коментира трите офшорни компании, които се появиха във финансирането на сделката в публикация във встника на чешкия премиер. "Не трябва толкова да се вторачваме и да изтерясваме, камо ли да се стига до такива водевилни протести, каквито се опитват да правят политическите чалгажджии от БСП", призова обаче Симеонов. 

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции