<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29091" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бедствено е положението в Северозападна България, реки и язовири преливат (видео)

09 Март 2018
0 2088

Бедствено е положението в Северозападна България, където реки и язовири преливат след топенето на снеговете. Две села в община Хайредин бяха евакуирани превантивно, след като водата в язовир Рогозен достигна критично ниво.

 

 

Проблемният язовир “Рогозен Едно” продължава да прелива през частично разрушения си преливник. Стената му се насипва със скална маса, за да се ограничи риска за селата по поречието. На място има и екипи на пожарната, които продължават да работят с помпи и да се опитват да държат нивото на водата под контрол.

 

Това обаче не е единствената заплаха за региона, тъй като река Скът излезе от коритото си и залива района на Мизия. Полето край града е наводнено, а местните хора са уплашени. Митко Бачев е един от тежко пострадалите от наводнението в Мизия през 2014 г. и цяла нощ не е мигнал. “Мисля, че и сега, ако ни залее, вече е свършено с мен. Ще се мре. Какво да правя?! Аз снощи не съм спал. Два – три пъти ходих там, на Мишонския мост да видя дали се качва водата”, разказав Митко Бачев.

 

Илия Дахлев вече 4 години живее в тази единствена оцеляла пристройка на масивната някога къща. Разказва, че когато водите придошли преди години, подценил ситуацията и едва не загинал под руините. „Не трябва да се подценяват ситуации, които са наистина критични и опасни”, на мнение е Илия Дахлев.

 

Междувременно в четвъртък беше свикано работно съвещание с участието на военния министър Красимир Каракачанов и шефа на пожарната главен комисар Николай Николов. Двамата успокоиха, че нивата на реките в страната постепенно спадат. Службите обаче са в готовност за реакция при необходимост. Навсякъде в страната е предвидено наблюдение на реки и язовири. Ангажирани са и допълнителни ресурси от МВР при възникване на критични ситуации.

 

В петък сутринта обстановката е малко по-спокойна.

 

Водата се изпомпва от водоема и стената на преливника се насипва със скални материали, за се реши проблема със силната струя, с която водата излиза в дерето. Водата от язовир „Рогозен” се оттича с около 7 кубични метра в секунда, а това, според властите, не е опасно оттичане.

 

„Виждаме, че нивото на водата спада, но страхът е голям и няма да отмине, докато реката не се върне в коритото”, разказа жена от село Бързина, цитирана от vesti.bg.

 

Кметският наместник на селото Тихомир Трифонов заяви: „Коритото на реката е чистено нагоре. Много води се вливат в този язовир и интензивното топене на снеговете оказва влияние. Това е вода, не можем да направим нищо. Взимаме мерки, за да не стане най-лошото. Нивото на водата постепенно спада, но ще бъдат нужни поне два-три дни, докато тя се изтегли напълно”.

 

Нивата на реките в цялата страна са повишени, като най-значително е покачването в северната част на България – на реките Огоста, Скът и Янтра. Според институциите ситуацията е под контрол и пряка опасност за населените места няма.

 

www.vbox7.com/play:e6e907ff38

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции