<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29110" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Бедствие в Брегово, чакат дъжд, река Тимок прелива (видео)

12 Март 2018
0 1678

Нови дъждове заплашват Брегово, където е обявено бедствено положение. Кметът на града се опасява, че река Тимок може да залее града.

 

 

Днес около обяд в крайните северозападни райони на България ще започне да вали, като до края на деня валежите ще обхванат цялата западната половина от страната, а през нощта срещу вторник и останалите райони.

 

Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от юг-югозапад. Минималните температури ще са от 3 до 8 градуса, а максималните – между 19 и 24 градуса, сочи прогнозата на НИМХ.

 

В Брегово се надяват валежите при тях и на сръбска територия да са слаби и да не се стигне до ново повишаване на нивото на водите на река Тимок.

 

Реката вече заля 7000 декара земеделски земи. Остават още 20-30 см, за да прелеят дигите и водата да залее града. Кметът на Брегово Милчо Лалов се е подготвил за евакуация на застрашените домакинства. Най-голямото му притеснение обаче е опасността от екокатастрофа.

 

„Има залети дворни места. Може да се наложи евакуация. Имаме готовност да приютим хората в две сгради”, заявява Лалов.

 

От Регионалната здравна инспекция заявиха, че до момента не е имало проблем с местната питейна вода.

 

„От 20 години съм кмет. И досега нямам един анализ за състоянието на питейната вода. Няма един официален документ, който да посочи има ли или няма проблем. Официално 4 000 декара са изключени от плана за земеразделяне, защото са замърсени с тежки метали – мед и желязо”, посочва от своя страна кметът.

 

Има и притеснения заради опасността от замърсяване от мината в сръбския град Бор. Предстои да бъдат взети проби от местната вода, която ще се изследва по химични и микробиологични показатели.

 

Ситуацията е усложнена и в село Иново, където се скъса защитна дига, както и в Хайредин, но засега водата залива само земеделски площи.

 

 

Източник: Vesti.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции