<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29205" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Личната информация на повече от 50 милиона потребители на „Фейсбук“ е използвана от фирми незаконно

18 Март 2018
0 2956

Консултанти на Доналд Тръмп от фирмата „Кеймбридж Аналитика“ са събирали лична информация от акаунтите на повече от 50 милиона потребители на „Фейсбук“, за да подпомогнат избирането му за президент през 2016 година, съобщава Reuters, цитирана от Фокус.

 

 

Главният прокурор на щата Масачузетс е започнала разследване след като е излязла информацията. От социалната мрежа „Фейсбук“ са обявили, че прекратяват работата с компанията, която е нарушила правните норми. Това вероятно е едно от най-големите изтичания на информация от социалната мрежа според бивши служители на „Кеймбридж Аналитика“.

 

Фирмата е използвала данните, събрани през 2014 година, за да разработи софтуер, който да предскаже и повлияе на резултатите от изборите, като на избирателите са изпращани индивидуални политически послания.

 

Малко по-късно стана ясно, че Фейсбук е блокирала аналитичната компания Кембридж Аналитика. Компанията е обвинена, че е събирала лични информации за милиони потребители на Фейсбук без тяхното съгласие. Главният прокурор на щата Масачузетс е започнал разследване на твърденията за фирмата.

 

Компанията Кембридж Аналитика е подкрепяна от семейството на милиардера и донор Робърт Мърсър, който е управител на хедж фонд и който подкрепяше кампанията на Тръмп, както и кампаниите на други консервативни кандидати и каузи. Кампанията на Тръмп е наела Кембридж Аналитика през юни 2016 г. и й е платила над 6,2 милиона долара, според данни на Федералната избирателна комисия. Компанията твърди, че комбинира анализ на личността с демографски показатели, за да предскаже и повлияе на масовото поведение. Компанията твърди, че разполага данни за 220 милиона американци, или две трети от населението на САЩ.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции