<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29226" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: "Господари...

Борисов: Полицай и чиновник до всяка дупка, докато не се оправят

19 Март 2018
0 7946

С цел по-бързото справяне с дупките по пътищата, премиерът Бойко Борисов се закани до всяка от тях да стои кмет, полицай, дори 200 000 души администрация. Разпореждането бе дадено на извънредно оперативно заседание на МС в понеделник, посветено на престъпността по селата и състоянието на пътищата. Най-вероятно премиерът е бил мотивиран от сутрешните блокове на телевизиите, които показаха зейнали ями по пътищата, спукани гуми и изкривени джанти. Социалните мрежи са залети от десетки снимки и коментири на възмутени хората.

 

 

Премиерът призовава да не се регистрира само хорското нещастие.

 

"Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство… Последното, което минава на хората през ума, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", казва Борисов, според публикуваната стенограма.

 

Интересна подробност е, че още при първото си постъпване на държавна служба през 2001 г. – кaто главен секретар на МВР, Борисов лансира идеята до всяка дупка по пътищата да стои катаджия, който да сигнализира на водачите да не си трошат колите. През изтеклите 17 години, повечето от които е бил министър-председател, а преди това и столичен кмет, Борисов периодично се е самоопровергавал по тази тема. За последно през септември миналата година коментира безопасността на движение по пътищата така:"Не можем да сложим на всяка пресечка полицай. Не може във всяко нещо да сложиш полицай. Нали всички ние от джоба си плащаме за това като данъкоплатци. Просто дисциплина трябва."

 

Очевидно обаче вече 17 години проблемът с дупките по улиците и пътищата остава все така нерешим за държавата.

 

То, дето се вика, ако е пломба на зъб, при такава рязка температура – пада

 

Все пак Болисов констатира, че има обективни причини пътищата да са в лошо състояние. "Има обективни причини да се отворят много дупки по улиците – от минус 10-15 градуса за един ден стана плюс 20 градуса. То, дето се вика, ако е пломба на зъб при такава рязка температура – пада", казва още премиерът.

 

Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират

 

"Където отговарят общините, ще им помогнете да вземат мерки. Вижте и горещото рециклиране. Но отворят ли се такива дупки, започвате от кмета. Администрацията на АПИ – слагате им светлоотразяващите жилетки. Полицията – ако трябва, една част от нея поема контрола на пътищата и стоят до дупките докато не се запълнят. Това не може да продължава! Хората чупят коли, пукат гуми, а и това си е реална опасност за живота. И после им обяснявате, че в общи линии още година ще е така, докато влезе тол системата. Пътищата като километри са ни много, парите за поддръжка са малко. Влезе ли тол системата, аз съм убеден, че поне милиард – милиард и половина приходи ще се генерират, които ще отидат за поддръжка."

 

"Това го прилагате в пълна сила. Възлагаш на областните началници – всеки говори с кмета, правят си график. Защото има на места отворени такива ями, които сега като падне дъждът не се виждат и ще се пребие човек. Докато не се оправи – ще стои там. Убеден съм, че имаме и сили, и мощности, стига да има воля и желание. Не само да регистрираме хорското нещастие. Защото, като си счупиш джантата и пукнеш гумата – да говорим за европейска интеграция, Европейски съюз, европейско председателство… Последното, което минава на хората през акъла, е това. Двеста хиляди души администрация имаме! Ако трябва – всички ги изкарвате навън и докато не се поправи – стоят, алармират. И тогава ще видите как много по-бързо ще стане ремонтът", убеден е Борисов.

 

Най-тежко е положението при скоростните пътища

 

Регионалният министър Николай Нанков дава обещание до десетина дни да приключат с "кърпежа" на всички дупки, отворили се след зимата. По думите му работата по тях е започнала още на 16 март, когато е бил обявен краят на зимния сезон. Най-тежко е положението по скоростните пътища, съгласява се Нанков с констатацията на премиера. По думите му "трагично" е положението и по магистрала "Тракия" в участъка от Пловдив до Стара Загора. Подходът към ремонта на пътищата ще бъде изцяло променен с пускането на тол системата и от палиативни дейности ще се премине към пълна реконструкция и рехабилитация на пътищата, обещава регионалният министър.

 

Нинова: Причината за дупките е корупцията

 

От Кирково лидерът на социалистите Корнелия Нинова попита колко души ще стоят в затвора за корупция при строителството на пътища, за откраднатите пари от некачествени ремонти и кой ще плати на хората счупените коли. "В следващите месеци държавата ще е блокирана. Българи, през този период не се женете, не раждайте деца, не умирайте и през ум да не ви минава да правите бизнес.

 

Няма кой да ви издаде и едно удостоверение. Администрацията няма да работи, полицаите няма да борят престъпността, а ще пазят дупките. На това му се вика административна реформа. И не са метеорологичните условия причина за това – и в Швейцария вали сняг и грее слънце. Причината е една и нейното име е корупция", коментира Нинова. В понеделник тя проведе изнесено заседание на Изпълнителното бюро на БСП в Кърджали, а след това се срещна със симпатизанти в Кирково, където откри нов партиен клуб.

 

Видеонаблюдение във всяко село до 29 март

 

Другата обсъдена тема на заседанието на правителството е била противодействието на битовата престъпност. Борисов възлага на министъра на вътрешните работи Валентин Радев видеонаблюдението и осигуряването на полицейско присъствие в малките населени места да стане негов личен приоритет. Премиерът нарежда във всяко село да има видео-наблюдение до срещата с кметовете в Хисаря, която е на 29 март. Освен това по заръка на Борисов трябва да изслуша всеки кмет не само на голям град, но и на селата и лично да се информира за работата на мобилните полицейски групи. Ако има проблеми, вътрешният министър трябва да вземе мерки. "След като мине анализът, влизат кметовете при теб, полицаите да са там. На всеки кмет по две минути да отделиш, да каже: "При мен идват; при мен не идват; при мен е добре; при мен не е добре – не съм ви видял очите или минават от дъжд на вятър". Областният началник слуша, даваш му една седмица срок да се поправи. Там, където е добре – продължават така", нарежда Борисов.

 

Прочетете повече ТУК

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции