<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29357" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев, прехвърлил задлъжняла фирма на бедняк, подаде оставка

28 Март 2018
0 1966

Депутатът от ГЕРБ Димитър Гамишев, продал своя фирма със задължения към бюджета за около 200 000 лв. на малоимотен гражданин, е подал оставка. Новината съобщи най-напред от парламентарната трибуна Спас Гърневски/ ГЕРБ/. Той обясни, че действието на Гамишев, който е и общински координатор на ГЕРБ в Гоце Делчев, е заради започналата от НАП проверка и за да се разсеят всякакви съмнения за спъване на разследването.

 

 

НАП ЗАПОЧНА РЕВИЗИЯ НА ДЕПУТАТА ДЛЪЖНИК ОТ ГЕРБ

 

Гърневски направи това съобщение, след като в специална декларация от БСП настояха ръководството на ГЕРБ да вземе решение по случая с депутата Димитър Гамишев, което да отговаря на интересите на българските граждани. Неприемливо е да има политически чадър върху народни представители от ГЕРБ, които нарушават закона, се казва в декларацията на социалистите. Както стана ясно във вторник, Гамишев е продал преди около две години фирмата си "Гамишев – НКД" ЕООД със задължения към бюджета в размер на около 200 000 лв. на дружество, управлявано от малоимотен гражданин.

 

Става дума за класически случай на прехвърляне на дружество на малоимотно лице, което в миналото бе една от най- разпространените схеми за избягване на данъчно облагане или за източване на ДДС. От Националната агенция за приходите (НАП) обясниха миналата седмица, че в голяма степен вратичките в закона в последните години били ограничени заради въвеждане на редица мерки като забрана за прехвърляне на фирма по време на данъчна ревизия, пред- и следрегистрационен контрол по ДДС и т. н.

 

По случая на Гамишев НАП е поискала от съда обявяване на недействителност на една от сделките. Започнала е и ревизия на физическото лице Димитър Гемишев, за да му се потърси отговорност като физическо лице с личното му имущество за натрупаните задължения, посочиха от данъчната агенция. Преди ден Гамишев получи и условна присъда за убийство на човек през 2014 г. при пътен инцидент. Вчера от пресцентъра на ГЕРБ отказаха всякакъв коментар по случая, а по отношение на присъдата за убийство съобщиха, че депутатът ще обжалва.

 

Прехвърлянето на фирмата на Гемишев на дружеството "Файнест Асошиътс", управлявано от Георги Михайлов Георгиев, е станало през април 2016 г.. По данни от системата за правна информация ДАКСИ Георгиев участва или е участвал в управлението на още 93 фирми и в собствеността – на 54. Проверка на Биволъ е показала, че поне 10 от фирмите на Георги Георгиев дължат суми от порядъка на десетки и стотици хиляди левове на НАП. Когато се твърди, че борбата с корупцията и контрабандата е реална и липсват милиарди левове от държавната хазна, първото, което трябва да се направи от управляващите от ГЕРБ, е да погледнат в собствената си градина и да изкоренят плевелите си от нея, обяви днес в парламента в декларация от името на левицата Николай Бошкилов.

 

Димитър Гамишев е олицетворение на лицемерната политика на ГЕРБ – ако членуваш в партията, можеш да не плащаш данъци, да пренасяш суджуци и да овладяваш областни центрове, изтъкна от трибуната социалистът Бошкилов.С депозираната оставка на Димитър Гемишев ГЕРБ за пореден път дава пред вас и българските граждани ясно и точно послание, че е демократична и отговорна за делата си партия и при най-малко съмнение хората депозират оставките си, не се крият зад имунитети, посочи Спас Гърневски. И на свой ред попита социалистите кога те ще бъдат на нивото на ГЕРБ.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции