<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29585" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Репортер при...

Ето какво помни шофьорът на катастрофиралия автобус на "Юнион Ивкони"

13 Април 2018
0 35490

33-годишният шофьор на катастрофиралия на автомагистрала "Тракия" автобус на фирма "Юнион Ивкони" изразява искреното си съжаление пред НОВА, че не е успял да спаси човешките животи. 

 

Той разказва, че автомобилът, който се е опитал да го изпревари, се е забил в автобуса, което е причинило накланянето вдясно.

 

"Спомням си всичко," споделя шофьорът. "Просто си карах по магистралата. Дясна лента. Поглеждам в огледалото и тръгва да ме изпреварва мисля "Рено Меган". Отправям си погледа напред и я чакам да мине.

 

В този момент поглеждам назад, тя прави някакъв рязък завой и удря автобуса в средата. Когато удря автобуса, той надига. Дръпнах наляво, но автобусът е неуправляем, няма как на две гуми да тръгна на обратната страна.

 

Той вече беше вдигнат, няма никакъв спирачен път, защото той беше вече на две гуми. Реакцията ми беше, че опитах да дам наляво, на автобусът вече беше вдигнат. Явно като дадохме още наляво се преобърна автобусът."

 

Историята му продължава: "На права отсечка бяхме. Почнахме да блъскаме предното стъкло, за да вадим пътниците. Някои излязоха през люкове, през стъклата. Всички седалки са оборудвани с колани, но никой не ги слага. Ако бяха си сложили колани, щяха да си останат на седалките пътниците. 

 

Извадихме колкото можем да извадим. Доста млади хора имаше. Повечето бяха за летище. Не искахме да преобърнем автобуса, защото имаше и затиснати хора. Вързахме автобуса с колани, дърпахме го, но нямахме шанс.

 

В този момент мина кран, не спря, а можеше да помогне – просто да надигне, за да извадим хората. Значи има и безчувствени хора."

 

ШЕСТ ЧОВЕКА ЗАГИНАХА, СЛЕД КАТО АВТОБУС КАТАСТРОФИРА И СЕ ПРЕОБЪРНА НА МАГИСТРАЛА "ТРАКИЯ"

 

Шофьорът с 14-годишен опит зад волана казва, че не е бил уморен. "Днес се качвам от Сливен първи курс след почивка и ето… Просто не знам този удар как стана и как ме преобърна," добавя той. 

 

Той споделя, че е говорил с шофьорката на автомобила, който се заби в автобуса. Тя чула шум в предната лява гума, докато изпреварвала и решила да намали касетофона, за да може да чуе какъв е шумът. В този момент се забива в автобуса.

 

"Не съм се движил с повече от 95 км. Каквото можах го направих," казва той. "Чувствам се виновен, защото аз ги возех тези хора. Чувствам се виновен, че не успях да ги спася." 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции