<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29696" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Захариева: Ле...

Появи се оригинален запис от 1984 г. на хита на Принс "Nothing Compares 2 U" (видео)

20 Април 2018
0 2441

Преди 34 години, Пол "Свети Пол" Питърсън – тогавашният вокалист на групата Family, която Принс продуцира – получава касета със запис от самия Принс. Докато седи в къщата на майка си в Минеаполис, Пол трябва да научи как да изпълнява емоциите и мелодичността на Принс, за да може песента да бъде записана и включена в албума на групата. Песента говори за загубите в живота и това да бъдеш напуснат. "Мислих си за Джули, която ми разби сърцето в гимназията," казва Пол. 

 

 

Това е песента "Nothing Compares 2 U". Записът на Принс се изгуби, версията на Family остава просто една от песните в един сравнително неуспешен албум. Когато през 1990 Sinéad O’Connor изпълнява песента, обаче, цял свят я чува, с което най-накрая идва признанието за една от най-великите песни на изпълнителя.

 

 

Днес се появи и оригалният, по-електронен и с повече рок звучене, запис на Принс. Пол, който пръв получи този запис преди 34 години и вече 28 години е женен за тази същата Джули, която му разби сърцето в гимназията, отново го слуши и сякаш обратно е в къщата на майка си през 1984. "Мисля, че полудявам," признава той. 

 

""

 

Сюзън Роджерс, звуковият инжинер на Принс, разказва, че лятото на 1984 г. е било доста продуктивно за него – всеки ден той е имал идея за нова песен. По това време изпълнителят е бил във връзка с Сюзана Мелвин, която е част от групата Family. "Беше очевидно, че тя беше по-важна за него от останалите момичета, с които се беше срещал," споделя Роджерс, "но в същото време неговата икономка, Санди Шипьони, трябваше внезапно да го напусне, за да бъде със семейството си, понеже баща й беше починал вследствие на сърдечен удар. Санди до голяма степен задвижваше живота на Принс. Той не спираше да пита кога ще се върне тя."

 

Сюзън Роджърс е свидетел на раждането на идеята за "Nothing Compares 2 U" и нейното изпълнение. "Един ден той просто влезе в една от стаите с тетрадка и след час се върна с текста за песента," казва тя. "Песента се появи (внезапно) като кихавица." 

 

""

 

"Той не живееше с никой, но беше млад мъж с любов към семейния живот," продължава Роджърс. "Например в песента той казва, "всички цветя, които посади в задната ми градина умряха" – това трябва да е била Санди, която се е грижела за цветята. А после "и аз знам, че да живееш с мен е понякога трудно, но аз съм готов да опитам отново…" – романтична връзка между Принс и Санди никога не е имало. Песента има това звучене "теб те няма и ми липсваш" и може би това е причината той да даде песента на Family. Той се опитваше да контролира какво научават хората за него от песните му."

 

Роджърс е на мнение, че със създаването на продуцентска си къща, "Paisley Park", Принс е поел повече от това, с което наистина е можел да се справи, особено когато е бил твърде зает със собствената си кариера, за да промотира групата Family, както е трябвало.

 

"Принс беше най-смелият човек, когото някога съм срещала," Роджърс обяснява. "Той осъзна, че трябва да прекъсне социалният си имидж, за да бъде изпълнителя, който искаше да бъде. За да го направи без да изглежда като задник, той трябваше да се превърне в енигма." 

 

"Иска ми се всичките му записи да станат публични, за да могат повече хора да разберат кой беше той наистина и да запазят спомена за него жив," добавя Роджърс. 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции