<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29700" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: НАП назначав...

Община "Младост" обвини БНТ и bTV в неетично отразяване на разследването срещу Иванчева

20 Април 2018
0 5373

Столичният район "Младост" обвини обществената телевизия БНТ и от частната bTV в неетично медийно отразяване на разследването срещу кмета Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова и поиска право на отговор, пише segabg.com.

 

Двете бяха арестувани зрелищно във вторник на централно софийско кръстовище и държани часове наред там с белезници. Представителите на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия след това обиколиха телевизиите и лансираха обвинителните си тези.
 

ИВАНЧЕВА В СЪДА: РЪЦЕТЕ МИ НЕ "СВЕТНАХА"

 

Ето срещу какво гласи възражението на район "Младост" и "Зелена София": 

"В участието си в сутрешния блок на БНТ1 ръководителят на Специализирана прокуратура г-н Иван Гешев направи манипулативно и подвеждащо зрителите изказване по повод задържането и ареста на кметицата на Район „Младост” г-жа Десислава Иванчева и зам. кметицата г-жа Биляна Петрова на 17 април. 

Твърденията му, че съществуват множество забавени преписки са голословни, без нагледни доказателства или налични свидетели. Факт е, че до този момент никой предприемач не излезе с името си да съобщи, че има забавена преписка и да обясни защо. 

Твърдението, че са бавени преписки, вменява вина на кмета на Район „Младост” и внушава на зрителите недоказаната в съда теза на разследващите органи и прокуратурата, че г-жа Иванчева и г-жа Петрова са поискали и взели подкуп. Медийното преекспониране на горното нанася много сериозна щета върху репутацията на г-жа Иванчева, г-жа Петрова, ръководството на Район „Младост” и служителите на районната администрация.

Също така водещият не зададе на ръководителя на специализираната прокуратура ключови въпроси, които възникнаха на пресконференцията на Специализираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. Например не бяха зададени въпросите дали са открити пръстови отпечатъци върху банкнотите, защо заподозряните не са задържани намясто при предаването на сумата, както и дали има видео и/или снимков материал от моменти на предаване, поолучаване, броене и разпределяне на сумата, както правоохранителните органи заявиха на тяхната пресконференция. 

Забавянето на преписки за строителство не е в нарушение на закона, като за всеки отделен случай има конкретни причини. Г-жа Иванчева многократно е търсила съдействие от Столичната голяма община за намесата на експертна помощ за проверяване на документи от реституирани имоти, включително за фалшификации на документи, но не е получавала почти никакво съдействие. 

Относно темата за задържането с подкуп, което, според нея, г-жа Петрова и хората от екипа ?, е подготвено набеждаване, още в началото на разговора с г-н Гешев, водещият на bTV зададе въпрос, който изключва презумпцията за невиновност: „Тя ли е искала упорито пари, или на нея са ? предлагали упорито пари, за да се влезе в тази корупционна схема?”. Водещият представи „участие в корупционна схема” като факт, още в началото, далеч преди да се е произнесъл българският съд. Този подход е в нарушение на чл. 17 (6) от Закона за радиото и телевизията: „Новините като информационни факти трябвая да бъдат разграничавани от коментарите към тях.”, както и на Етичния кодекс на българските медии (параграфи 1.1.1, 1.1.4, 1.1.5 и други). 

Също така водещият не зададе на ръководителя на Специализираната прокуратура ключови въпроси, които възникнаха на пресконференцията на Специалзираната прокуратура и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество от 18.04.Например, не бяха зададени въпросите дали са открити пръстови отпечатъци върху банкнотите; защо заподозряните не са задържани на място при предаването на сумата – г-н Гешев даде крайно несъстоятелен и неправдоподобен отговор на този въпрос; дали има видео и/или снимков материал от моменти на предаване, поолучаване, броене и разпределяне на сумата, както правоохранителните органи заявиха на тяхната пресконференция; защо се крият имената на посредника и инвеститора. Представителите на правоохранителните органи излъгаха на своята пресконференция, че преписки били бавени от г-жа Иванчева от две години. Истината е, че тя встъпва в длъжност преди по-малко от една година и половина, в края на месец ноември 2016 г.

Искаме тези и други въпроси да бъдат зададени в ефир предвид големия обществен интерес по случая и в името на правото на районната кметица кмет г-жа Десислава Иванчева, зам. кметицата г-жа Биляна Петрова и всички служители на Район „Младост” да защитим своята репутация пред обществото. Г-жа Десислава Иванчева е личност, която олицетворява идеята за "Зелена София". Ударите към нея са удари към всички граждани на столицата, които носим тази идея."

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции