<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29711" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: ЦСКА иска спр...

Делото "Иванчева": Къде са парите?

20 Април 2018
0 9828

По време на заседанието на Специализирания наказателен съд по мерките за неотклонение на кметицата на столичния район "Младост", Десислава Иванчева, както и заместничката й, Биляна Петрова, заедно с Петко Дюлгеров, обвинени за получаването на подкуп от 70 000 евро, беше зададен може би най-очевидният въпрос – къде се намират парите сега? 

 

 

Оказва се, че в този момент не е ясно със сигурност къде се намират тези пари, пише Mediapool

 

Те са веществено доказателство и основният предмет по делото, които могат да бъдат рещаващи за приключване на евентуалния процес. 

 

Адвокатът на зам. кметицата, Иван Иванов, посочи пред спецсъда, че парите са върнати на сочения за изнудван бизнесмен Александър Ваклин. По време на заседанието във вторник със задържаните Иванчева и Петрова за първи път беше обявено, че соченият за изнудват от двете е бизнесменът Ваклин, собственик на компанията "Ваклин груп".

 

Защитничката на Дюлгеров, Мариана Тодорова, се обърна към съдия Пламен Панайотов с думите, "Ние нямаме предмет на престъпление, господин председател. Предметът на престъплението вече е върнат на свидетеля Ваклин." 

 

Ако сумата от 70 000 евро действително е върната на сочения за изнудван бизнесмен, това би компрометирало цялото разследване, тъй като парите са основното доказателство по случая и без тях няма как твърденията за подкуп да бъдат проверени и доказани от съда. 

 

От спецпрокуратурата единствено казаха, че "парите са по делото". 

 

""

 

В живо включване с "Здравей, България", шефът на спецпрокуратурата, Иван Гешев, заявява, че парите са при тях.

 

"Не аз съм преценил кметицата и зам. кметицата къде да си вземат парите. Те са извикали хората, които да им ги донесат на определено място, в определен час, и то е в центъра на София. Ние сме предприели действия веднага към задържането им, защото рискувахме да изгубим парите," казва Гешев. 

 

"Оставаше и да ги загубим, тогава щяхте да ни питате, Защо сте смешни, защо се изложихте по този начин?", добавя той. 

 

Друг сериозен пропуск е свързан с липсата на разрешение от спецсъда за маркирането на парите. По този въпрос обвинението се съгласи, че подобно разрешение не е представено в материалите по делото, но увери спецсъда, че то все пак съществува – искало се е време, за да се стигне до папката по делото. 

 

""

 

"Твърди се, че Иванчева с голяма степен на вероятност е искала тези пари, но няма нито едно доказателство кога и как е станало това," заяви пред съда адвокатът на кметицата, Марин Марковски. 

 

Преди съдебното заседание в петък, кметицата на "Младост" заяви, че нито тя, нито заместничката й Петрова, са пипали маркираните пари. 

 

Марковски отбелязва, че при изследването с ултравиолетова лампа светват само дясната длан, безименният пръст и носът на клиентката му. Това, според него, доказва, че тя не е брояла парите. 

 

"Ръцете ни не са светвали," казва твърдо Иванчева в отговор на Иван Гешев, който на своя страна казва, че кметицата е "светнала" като коледна елха по време на задържането. 

 

ИВАНЧЕВА Е НАВРЕДИЛА НА ИМИДЖА НА СТРАНАТА В ЕС ПЛЕДИРА ДНЕС ПРОКУРАТУРАТА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции