<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=29721" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ваклин за ареста на Иванчева: Има поискани и дадени пари, обвиненията не са скалъпени

21 Април 2018
0 6334

Всички казват: Направете нещо. Ето, службите направиха нещо с моя помощ и е редно хората да го оценят, казва в интервю инвеститорът, от когото се твърди, че кметицата на "Младост" Десислава Иванчева е поискала подкуп.

 

– Г-н Ваклин, как се стигна до случая в “Младост”?

– Неприятно е, но това се разиграва вече 2 години. Явно не му се обърна внимание навреме и то се изроди.

– Знам, че има писмо от главния архитект, от който сте поискали съдействие, изслушан сте от комисията по архитектура към СОС, подал сте жалба до съда.

– Да, пускал съм жалби в Административния съд, до главния архитект на София и чрез него до общинския съвет. Хората реагираха много адекватно. Повикаха г-жа Иванчева, зададоха ѝ въпрос, но тя, общо взето, им каза да си гледат работата. Интелектуалното ниво на госпожата е такова, че трудно се разговаря с нея.

– Тя от колко време ви бави проекта?

– От юни 2017 г.

– А как се стигна до искането на подкупа?

– След жалбите навсякъде. То е трудно и да се комуникира лично с нея.

– През други хора, така ли?

– Да.

– Доколкото разбрах, искате да строите в Камбаните?

– Да, проектът е за жилищна сграда.

– Как ще коментирате обвиненията, че нещата са скалъпени?

– Не са, за съжаление. За мое и общо съжаление, не са скалъпени. Случаят е много банален и много грозен. Има наистина поискани пари. Има спазарени пари, дадени и взети. Аз на вас мога ли да ви дам пари, ако вие не ги искате? Няма как да стане. За нейно нещастие всичко, което казаха от прокуратурата, е абсолютната истина. Няма политически мотив, а граждански Няма намесени нито политически лица. Няма специален заговор срещу Иванчева. Надявах се, че, когато пуснем жалба до съда, нещата ще се разрешат човешки. Тоест, тя ще види, че има държава, и трябва да спази закона. Но усещането за недосегаемост я накара да продължи. И понеже законът е такъв – администрацията не носи отговорност за грешките и злонамерените си действия, тя се смята за недосегаема. Ако тя носеше наказателна отговорност, че не спазва сроковете… Изобщо, големият проблем на администрацията в България е, че живее с идеята, че прави услуга на гражданите, за да си свърши работата. Отивате в общината и искате да си продадете колата. Служителката в отдела за местни данъци и такси смята, че ви прави услуга, като ви дава бележката. Отивате с каквато и да било молба до общината и всеки си мисли, че ви прави услуга, а истината е, че те са там, за да служат на гражданите. Но това разбиране за служба на гражданите е опорочено. И докато не се вземат радикални мерки… Много съжалявам за това, че трябваше по този начин да се разрешат нещата и че станаха толкова публично, но трябва да се работи за промяна на манталитета на администрацията. Администрацията трябва да се научи, че тя е в служба на гражданите Не говоря за бизнеса, той е друго нещо, а на гражданите.

– Лесно ли взехте това решение – да потърсите службите?

– Не, не е лесно. И в момента не ми е лесно. Бомбардират ме вашите колеги. Дебнат офиса, колежките, които не знаят абсолютно нищо, ги тормозят.

– Притеснявате ли се, че случаят може да се отрази на бизнеса ви?

– Вярвам в институциите в България. Ако не вярвах, нямаше да работя в тази посока и нямаше да работя тук. Вярвам, че институциите защитават гражданите. Освен чисто имиджово, ако някой се опита да ми подрони авторитета, не виждам как по друг начин може да се отрази.

 

– Как се почувствахте, когато чухте сумата, която трябва да дадете?

– Честно да ви кажа, точно тогава се замислих дали да се обърна към органите, или просто да си тръгна. Но реших, че е по-добре да се обърна към органите. Сумата е огромна. Непосилна Непосилна сума за която и да е фирма в бранша.

– А и вие не сте голяма компания, нали така?

– Не.

– Доколкото разбрах, сте купили самия парцел за 1 млн. евро.

– Неособено интелигентните хора явно не оценяват цената на парите и г-жа Иванчева не е оценила, че рушвет от 500 000 евро или от 250 000 евро е нещо смехотворно за това тя да си свърши задълженията по закон, да си свърши работата. Това не е заповед. Става дума някой от техническата служба на района да изпрати писмо до нас. Не говорим за разрешителен режим. Най-вероятно повечето районни кметове не знаят как става тази процедура, защото те не се занимават с нея, а тя се прави от служител на ниско ниво, който разпраща тези писма, без да занимава кмета с глупости. Вярвам, че специализираната прокуратурата и КПКОНПИ ще си свършат работата докрай. Мисля, че това е един добър знак към администрацията не само в София, но и в цялата страна, за да знае, че не може безкрай да злоупотребява с доверието на хората, защото смятам, че това не е изолиран случай. Надявам се поне да се стреснат. По повод зрелищността на акцията, за която се говори, не искам да влизам в детайли, но госпожа кметът си избра мястото, времето и службите нямат вина, че беше неподходящото време, неподходящото място, където толкова много хора присъстваха посред бял ден в час пик. А това, че са я държали толкова време там, са чисто процедурни неща. Ако те не ги спазят, утре ще ги обвинят, че нещо друго се е случило и не са си подготвили доказателствата, както трябва. Никой не е имал желание да я омаскарява от морална гледна точка. Най-малкото пък аз. Говорим само за спирането на една порочна практика. Не ме интересува какво ще се случи оттук нататък с нея. Интересува ме администрацията на всички нива да разбере, че подобни практики са недопустими.

 

Източник: 24часа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции