<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30052" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Силният вятър свали хеликоптерите, утре продължава издирването на Боян Петров

11 Май 2018
0 8093

Четвърти ден продължава спасителната акция по търсенето на алпиниста Боян Петров в Хималаите. В 8:30 сутринта българско време два хеликоптера излетяха от Непал към върха Шиша Пангма. Трети хеликоптер остава на непалска територия в готовност за снабдяване с гориво на първите два.

 

 

Поради силен вятър към момента хеликоптерите са спрели в местност намираща се малко под Лагер 1 наречена Налям, както пише 24chasa

 

 

Вчера хеликоптерите не можаха да излетят, заради бюрокрация, днес, обаче, природата е срещу спасителния екип, който е в пълна готовност да намери изчезналия от 3 май Боян Петров.

 

 

В хеликоптерите се намират двама шерпи с дългогодишен опит, които познават добре планината и маршрутите, което ще им помогне да насочват пилотите къде летят. Те носят инсулин и глюкоза със себе си, защото знаят, че Петров е диабетик.

 

 

“Ако времето се подобри, ще продължим да го търсим днес. Ако не – продължаваме утре,” написа по-рано един от шестимата спасители, търсещи Боян Петров. 

 

 

 

По думите на Деян Петков, шерпите са достигнали Лагер 1 и ще продължат към Лагер 2, както каза в разговор с БНР.

 

Силният вятър свали хеликоптерите, утре продължава издирването на Боян Петров

 

 

“Има и други екипи по маршрута – това са китайците и други алпинисти от лагера, с които в момента се опитвам да се свържа, за да разбера къде точно са по маршрута. Денят там още не е приключил”, казва Петков.

 

 

АЛПИНИСТИ И ШЕРПИ СА УСПЕЛИ ДА ПОДНОВЯТ ТЪРСЕНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

 

 

Той споделя, че времето в района на издирвателната операция е ветровито и с променлива облачност. 

 

 

“Прогнозата е, че утре ще бъде по-благоприятно за работа на хеликоптерите. Те са били цял ден в едно селище, което е съвсем близо до района на Шиша Пангма. За съжаление, не са могли да излетят през деня и днес повече няма да правят опити за издирвателна операция по въздух, ще подновят опитите утре”, допълва Петков.

 

 

Силният вятър свали хеликоптерите, утре продължава издирването на Боян Петров

 

БГНЕС предава, че Китай е събрала около 100 души спасители – включително медицински лица и хора, занимаващи се с логистика – които са разделени в три групи.

 

 

Посланикът на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу заяви, че спасителният екип от Китай се ръководи от най-големия китайски алпинист и началник на тибетския автономен регион.

 

 

Посланикът уверява, че в издирващия екип са включени китайски алпинисти, които имат голям опит с изкачването на високи планини.  

 

Силният вятър свали хеликоптерите, утре продължава издирването на Боян Петров

 

Утре е предвидено екипът да тръгне към Лагер 2, намиращ се на 6800 м. надморска височина, а след това още преди вдругиден да стигнат и до Лагер 3, намиращ се на 7300 м. 

 

 

Посланикът добавя, че времето е сурово, особено когато трябва да се провежда спасителна мисия в района над 7300 м. 

 

 

Според прогнозата днес в Хималаите духа северозападен вятър със скорост 16 м/с, а температурата е в диапазона от –16 до –26 градуса.

 

 

Китайският посланик добави, че от 13 май ще започнат спасителни операции по издирването на Боян Петров от Лагер 3 нагоре, както пише 24chasa.

 

 

ЖЕНАТА НА БОЯН ПЕТРОВ: ШАНСОВЕТЕ МУ СА ГОЛЕМИ, НЯМА ДА СЕ ОТКАЖА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции