<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30053" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Валентин Рад...

Ето какво споделиха от авиокомпанията, която помага за издирването на Боян Петров с хеликоптери (аудио)

11 Май 2018
0 2198

Поради лошите атмосферни условия, спасителните хеликоптери на "Симрик Еър" към момента се намират в подножието на върха в селището Налям и само чакат времето да позволи те да продължат акцията по издирването на алпиниста Боян Петров. Силните ветрове продължават да виреят на връх Шиша Пангма, където българският алинист изчезна на 3 май. 

 

 

Спасителният екип ще пренощува в тибетското село и ще продължи мисията си утре, това съобщава Каруна Манандхар от авиокомпанията за „Дарик“.

 

 

"Два от хеликоптерите ни излетяха сутринта с екипажа и оборудването, пресякоха границата и в момента се намират в селището Налям, в Китай," казва Манандхар. "Не можаха да се издигнат поради силния вятър."

 

 

Екипът се състои от трима пилоти и трима спасители, сред които е алпинистът с няколко световни рекорда Мингма Шерпа. Тя уверява, че от авикомпанията са в постоянен контакт сме с капитаните и пилотите.

 

 

"В екипа има специалисти по спасяване. Ако видят следи, ще започнат да летят над този район, и ако забележат нещо, могат да кацнат. Ако няма подходящо място за кацане, не е проблем – хората, които са в екипа, са специалисти по спасяване с въже. Те са в състояние да се спуснат от хеликоптера и да проведат наземна акция по издирване и спасяване," коментира Каруна Манандхар.

 

 

СИЛНИЯТ ВЯТЪР СВАЛИ ХЕЛИКОПТЕРИТЕ, УТРЕ ПРОДЪЛЖАВА ИЗДИРВАНЕТО НА БОЯН ПЕТРОВ

 

 

Има два възможни маршрута за полет до мястото, откъдето ще започне въздушното претъсване. По-рано тази седмица Шерпа сподели своите притеснения, че Боян Петров може да е в заледен участък между трети лагер и върха.

 

 

Макар авиокомпанията „Симрик Еър“ да е извършвала множество такива операции, те за пръв път водят спасителна мисия извън Непал, посочва Каруна Манандхар.

 

 

"Спасили сме много хора в Непал, но извън страната сме за първи път," казва тя.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции