<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30062" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Не откриха Боян Петров във втория лагер, продължават към лагер 3

12 Май 2018
0 11174

Алпинистът Боян Петров не бе открит във втория лагер под осемхилядника Шиша Пангма в Хималаите. 

 

До часове се очаква спасителните екипи да достигнат и до третия лагер под върха. Времето в събота позволи на спасителните екипи да достигнат до подножието на върха. В операцията се включиха и два спасителни хеликоптера, но досега няма информация за алпиниста. Палатката на Боян Петров липсва и на третия височинен лагер под връх Шиша Пангма, където беше видяна преди дни, съобщи Деян Петков от екипа на алпиниста.

 

""

 

По думите му това означава, че или алпинистът я е взел със себе си надолу или е била издухана от вятъра. По рано в събота пред бТВ Йогеш Сапкота, който е маркетинг директор на "Simrik Air" и координира спасителната акция по въздух и земя от Непал, посочи, че е имало подозрителни обекти и палатка в района на Лагер 3, но информацията не се потвърди. Българският алпинист е в неизвестност от 3 май, когато за последно е забелязан да атакува Шиша Пангма. Той не е взел със себе си сателитен телефон, а палатката му бе открита празна в последния Лагер 3 пред осемхилядника. Китайските власти са ангажирали 100 души в издирването на Петров, пише mediapool.bg.

 

Около 25- има от участниците в акцията са опитни спасители и са разпределени в общо 3 групи. Очаква се спасителната операция да продължи и в неделя, когато се очаква времето да е по-хубаво. В началото на следващата седмица обаче то отново се разваля.

Жената на Боян Петров – Радослава Ненова, която вече е в Непал, коментира, че все още има надежда той да бъде открит.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции