<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30073" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Най-грозните ...

Как Доналд Глоувър описа Америка с последната си песен (видео)

13 Май 2018
0 4251

Доналд Глоувър – актьор, писател, певец и рапър носител на множество награди — доминира онлайн пространството с провокативния си и силно политически хит "This is America", който освен това представляваше абсолютна изненада за феновете му. 

 

 

Ако се опитате да изгледате клипа на песента без да се фокусирате върху Childish Gambino, докато той се движи на преден план, едва ли ще успеете, както пише The Guardian. Може би ще ви се наложи да гледате видеото втори път, а може би и повече. Глоувър танцува, бяга, убива и разпръсква харизматични движения, докато е гол до кръста. Очите веднага са съсредоточени върху него, върху движенията и израженията му. Но докато следите изпълнителя, изпускате какво се случва във видето и какво Глоувър иска да покаже с видеото, което само след седмица има над 100 млн. гледания.

 

 

Ако все пак се загледате във видеото, ето какво ще откриете, докато всестранно развитата личност Childish Gambino се движи в индустриалното пространство. Ще видите деца облечени в училищни униформи, които танцуват микс от афро-американски движения. Ще видите бял кон с ездач носещ шапка. Ще забележите и полицаи. Както и хора, които тичат на втория етаж в обширното пространство, където започва да наподобявя на затвор колкото повече напредва видеото. Има и петли, момичета на колела, пари летящи във въздуха, и мафиоти задвижващи бунтове. Не на последно място, ще забележите как децата записват на телефоните си, коли, още коли, и певицата SZA седяща на предницата на една от колите. 

 

 

""

 

Въпреки всичко това, Доналд Глоувър остава звездата на видеото, което отразява Америка с всичките й престрелки, расизъм, хип-хоп култура и умопомрачителни новини по един хипнотизиращ начин. Някои сравняват движенията на Глоувър с фигурата Джим Кроу, която символизира расовата сегрегация в Америка преди няколко десетилетия, и изпълнителя Майкъл Джаксън. 

 

 

""

 

 

Един от основните моменти на видеото се случва още в самото начало — Childish Gambino изкарва пистолет от панталона си и застрелва мъж, който свири на китара и чието лице не виждаме, защото е с маска. Неговото действие наподобява екзекуция. Тогава Глоувър обявява "Това е Америка", както се казва и песента. 

 

 

Интересен детайл е, че след убийството оръжието е взето с грижа и внимателно е завито в парче червен плат, докато тялото на убития е грубо издърпано извън кадър.

 

 

""

 

 

Малко по-късно Глоувър също така убива цял църковен хор, връщайки ни към клането в Чарлстън през 2015 година, където девет души умряха по време на литургия в една от най-старите църкви за черни жители. 

 

 

Идеята на насилието във видеото е да покаже колко нормално вече се е превърнало насилието в ежедневието на американците, където това да видиш оръжия, расизъм или полицейски изяви на агресия срещу черните жители е просто поредното заглавие сред новините.

 

 

Песента "This is America" също така критикува американското общество, което толкова е погълнато от света на забавленията, че не забелязва, или по-скоро предпочита да не забелязва, насилието, което се случва навън. Не случайно Глоувър танцува с усмивка на лицето през голяма част от видеото, заобиколен с невинни деца, които може би не са толкова невинни — кой знае дали няма след миг и те да извадят пистолет от някъде и да застрелят съучениците си? 

 

 

""

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции