<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30081" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко обичам...

Врачански лекари замеряха с яйца здравната зам. министърка (видео)

14 Май 2018
0 3776

Лекари и сестри от Врачанската болница се вдигнаха на бунт заради забавените с три месеца заплати. Недоволните медици замеряха с яйца зам.-министъра на здравеопазването Жени Начева, която посети в понеделник лечебното заведение, за да представи новия директор и да успокои персонала, че болницата няма да се затваря, съобщи БНТ.

 

 

Преди дни стана ясно, че лечебното заведение може да остане без спешно отделение заради масовото напускане и използването на отпуск от персонала му заради забавянето в заплатите. Други пет отделения в болницата вече затвориха врати. От повече от година болницата е в тежко финансово състояние и има множество дългове към доставчици заради дългогодишното й лошо управление, включително ощетяващи договори с частни структури.

 

Заради многомилионните дългове на сметките на болницата са наложени запори, което не позволява ритмичното плащане на заплати на персонала, тъй като приходите от здравната каса са недостатъчни. Миналата седмица от МЗ заявиха, че има готовност да се осигурят консумативи, медикаменти и медицински екипи от други лечебни заведения на територията на областта и на София.

 

“Предлагаме хората да се върнат на работа. Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в заплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари“, заяви Начева при посещението си. Начева съобщи, че е постигнато съгласие с кредиторите на болница "Христо Ботев", което ще даде възможност средствата за персонал да започнат да се изплащат регулярно.

 

За да се изпълнят обаче поетите ангажименти, всички лекари, които в момента са в отпуск, трябва да се върнат на работните си места, за да може лечебното заведение да възстанови нормалния си 24-часов ритъм на работа. Според Жени Начева средствата по Националния рамков договор за 2018 г. за врачанската болница са не по-малко от тези по Националния рамков договор за 2017 г. и тя има потенциал и възможност да реализира същия обем дейност, като гарантира на хората от областта качествено, достъпно и навременно здравеопазване, пише mediapool.bg.

 

В сходно положение е и болницата в Ловеч, чийто персонал миналата седмица си получи заплатите за януари. Преди ден Начева коментира, че болниците във Враца и Ловеч трябва да продължат да съществуват, защото обслужват областни градове и вече са изготвени оздравителни планове за тях.

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции