<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30374" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Омбудсманът: Без такси в детските градини

02 Юни 2018
0 2940

В деня на детето омбудсманът Мая Манолова обяви кампания „Без такса в детските градини“.

 

Целта на инициативата е да осигури равен достъп до качествено предучилищно образование на децата в България чрез отпадане на таксите за детските градини, обясниха от институцията на омбудсмана.

 

Манолова е подготвила предложение за промяна в Закона за предучилищното и училищно образование за премахване изискването родителите да заплащат такса храна за задължителното предучилищното обучение, която да бъде за сметка на държавния бюджет.

 

Статистиката показва, че децата между 3 и 6 години у нас за учебната 2017/2018 г. са 220 887, от тях между 5 и 6 години са 112 615 малчугани. Манолова се позовава на социологическо изследване, според което 73% от анкетираните родители са на мнение, че детската градина трябва да бъде безплатна.

 

„Обучението както в училищата, така и в детските градини е безплатно.

 

Таксите, които събираме, покриват храненето на децата. Действат множество отстъпки и намаления. Тези такси са задължението да осигурим хранене, което родителят носи по Конституция”, коментира зам.-кметът по образование на София Тодор Чобанов за NOVA. Той уточни, че за около 3 лева на ден децата получават 3 хранения в детските градини в София. Освен това в много случаи се правят и отстъпки и сумата е по-ниска за родителите.

 

Чобанов обясни, че в детските градини и в яслите в София в момента ходят около 48 500 деца, като това е повишение с около 16 000 деца за 10 години.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции