<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30610" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Македония и Гърция официално се споразумяха за името

17 Юни 2018
0 3695

Скопие и Атина сложиха край на десетилетния спор за името на Македония.

 

 

Днес външните министри на двете съседки – Никола Димитров и Никос Кодзияс, подписаха историческото споразумение за новото име на бившата югославска република: Република Северна Македония.

 

Подписването беше направено с церемония на Преспанското езеро, която се състоя и на гръцка, и на македонска територия, в присъствието на посредника от ООН за решаването на спора Матю Нимиц.

 

Самото подписване бе направено в гръцкото село Псарадес, след което делегациите, оглавявани от двамата премиери Алексис Ципрас и Зоран Заев, се прехвърлиха с лодки през Преспанското езеро в македонското с. Отешево, за официален обяд.

 

Предстои договорът да бъде ратифициран от гръцкия парламент и да бъде подложен на референдум в Македония, вероятно през септември. Междувременно вчера гръцкото правителство на Алексис Ципрас оцеля след вот на недоверие.

 

На историческото събитие присъстват още Върховният представител на ЕС по външните работи Федерика Могерини, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан, както и зам.-генералният секретар на ООН Розмари ди Карло.

 

Подписването на договора е ключово за евроатлантическото бъдеще на Македония. Очаква се след решаването на спора за името Скопие да получи дългоочакваната покана за започване на преговори за членство в ЕС и НАТО. Досега Гърция бе пречка пред кандидатурата ѝ заради несъгласието на Атина с името на съседката ѝ, рефериращо към елинистичното македонско наследство на Гърция и пораждащо опасения за бъдещи претенции към гръцка територия.
 

Възможно е поканата за преговори за присъединяване към ЕС да стане факт по време на срещата на върха на лидерите на държавите членски на ЕС, която ще се проведе на 29 юни. Очаква се поканата за членство в НАТО да пристигне в Скопие на 11 юли.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции