<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30797" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Какви права имате при отмяна на полет?

26 Юни 2018
0 8457

Зачестиха случаите на отменени или закъснели полети и отказан достъп до борда на самолета поради свръхпродажба на билети.

 

От "Активни потребители" напомнят, че пътниците с въздушен транспорт в Европа имат право на грижи и на финансово обезщетение от страна на авиокомпаниите при отменен полет, отказан достъп до борда на самолета и закъснения. При възникване на проблем обаче повечето потребители в България не са наясно със своите права. Авиокомпаниите се възползват от това незнание и рядко се стига до изплащане на обезщетения, особено при закъснения

 

Задължения на авиокомпаниите за предоставяне на информация 

Регламентите на Европейския парламент и на Съвета не задължават авиокомпаниите да информират на сайтовете си пътниците за техните права при отмяна, отказан достъп до борда или закъснение на полет. Превозвачите трябва да гарантират единствено, че на гишето за регистрация и на сайта им има следния текст:„Ако ви е отказан достъп на борда или ако вашият полет се отмени или закъснее най-малко с два часа, помолете на гишето за регистрация или на изхода за качване на борда да ви предоставят текста, определящ вашите права, особено по отношение на обезщетение и помощ“. Тоест авиопревозвачите не са длъжни да ви информират предварително какви са вашите права, а чак след настъпването на съответния проблем и то само при поискване от ваша страна.

 

Важно е да се отбележи, че повечето превозвачи дават непълна информация за правата на пътниците, обикновено указват размера на финансовото обезщетение при отмяна на полет или отказ за достъп на борда, като спестяват само факта, че дължат компенсация също и при закъснения на полети.

 

Права на пътниците с въздушен  транспорт* 

 

При отмяна на полет авиокомпанията е длъжна да осигури на пътника безплатно друг полет до същата дестинация в най-близкия възможен час. В случай че не успее, трябва да върне парите за билета. И при премаршрутиране, и при връщане на парите обаче авиокомпанията трябва да изплати на пасажерите обезщетение. Размерът на компенсацията зависи от дължината на полета. До 1500 км. сумата е 250 евро, между 1500 и 3500 км.е 400 евро, над 3500 км. е 600 евро. Ако превозвачът реагира бързо и намери нов полет за своя сметка на пасажера, така че той да не се забави много с пристигането в крайната си дестинация, обезщетението може да се намали с 50%.  

 

При отказан достъп до борда на самолета (например компанията е продала повече билети, отколкото са местата в салона), пътникът има същите права, както при отмяна на полет, в това число и на парична компенсация.

 

При закъснения на полети с над 2 часа за дестинации до 1500 км., над 3 часа за 1500-3500 км. и повече от 4 часа за полети над 3500 км. пътниците имат право на грижи (телефонно обаждане, напитки, храна, настаняване в хотел, транспорт до мястото на настаняване и др.). Ако закъснението е над 5 часа, превозвачът трябва да върне парите за билета. В допълнение на всичко описано, ако пътникът е пристигнал в крайната си дестинация със закъснение от 3 или повече часа, той има право на парично обезщетение, равностойно на това при отмяна на полет (250 евро, 400 евро или 600 евро в зависимост от дължината на полета).

 

Институционално съдействие

 

В случай на неразрешен спор с авиокомпанията, можете да потърсите съдействие от:

Главна Дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация"- тел. +359 2 937 1059;   +359 2 937 1083, 

 

Европейски потребителски център – България- тел. 02/9867672

 

Полезни съвети!

 

● При отмяна, закъснение или отказан достъп до борда, не чакайте авиокомпанията да ви разясни правата, а потърсете информация за правата преди да говорите със служител на авиокомпанията.

● В случай на закъснение на полет, събирайте доказателства (снимки, документи) и попитайте служителите каква е причината за закъснението.

● За да определите дали полетът е къс, среден или дълъг, можете да използвате сайта www.gcmap.com

● В случай че билетът е издаден от една авиокомпания, а полетът се изпълнява от друга, трябва да потърсите обезщетение от компанията издател на билета.

 

Източник: aktivnipotrebiteli.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции