<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30814" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Най-бедната страна в света е сред най-богатите на петрол

26 Юни 2018
0 1611

Нигерия задмина Индия в класацията на страните по бедност сред населението, съобщи CNN, позовавайки се на ежегодно изследване на авторитетния Брукингски институт в САЩ. 

 

В богатата на петрол Нигерия живеят 87 милиона бедни, които живеят с по-малко от 1.9 долара на ден, сочат данните на института. Това прави 44.4% от населението на страната.

 

Тенденцията за Нигерия остава негативна, отбелязват експертите – към края на тази година броят на бедните в страната ще нарасне с още 3.2 души. Въпреки позициите си на водещ производител на нефт в Африка, властите в страната не успяват да обезпечат населението с адекватен жизнен стандарт. Падането на цената на петрола допълнително влоши положението в страната. 

 

За сметка на това, в Индия се наблюдава обратната тенденция, отбелязват изследователите. В момента 71.5 милиона индийци живеят под линията на бедността и броят на бедните намалява. Това прави под 5.3% от населението на страната.

 

Третото място в негативната световна класация се пада на Демократична република Конго, където "отвъд линията" живеят 63 милиона души.

 

Учените посочват, че 14 от общо 18 страни, където бедността продължава да расте, са в Африка. През 2030 г. на "черния" континент ще живеят близо 90% от всички бедни хора на Земята, прогнозира Брукингският институт. Сред страните извън Африка с плашещи нива на бедност са Индонезия и Бангладеш, съответно с 14.2 милиона и 17 милиона бедни.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции