<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30818" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Огромна дупка зейна в "Дианабад", щели да правят паркинг

27 Юни 2018
0 928

Огромен изкоп в столичния кв. "Дианабад" в близост до метростанцията "Г. М. Димитров" притеснява хората от близката сграда.

 

Според наличната публична информация изкопът е за открит паркинг и строеж с разгърната застроена площ от 572 кв. метра. Повява се обаче огромна дупка, а работата по нея предизвиква не само шум и мръсотия. За хората наоколо проблем е и начинът, по който е разрешено строителството. Още повече, че то вероятно е подготовка за издигането на висока сграда на терена, състоящ се от близо 6700 кв. метра. Според действащия устройствен план сградата не може да е по-висока от 30 метра. Вратичка в Закона за устройство на територията (ЗУТ) обаче позволява предвижданията в плана да не бъдат спазени. Така става възможно издаването на виза за проектиране на сграда с височина 45 метра или около 15 метра над близкия блок.

 

Засегнатите граждани не искат спиране на инвестициите и строителството, но настояват проектите да отговарят на приетите през 2015 г. устройствени параметри. Според администрацията на район "Изгрев", към който спада "Дианабад", проблем около изграждането на паркинга няма. Единствените нарушения са свързани със замърсяване с кал и прах, за което са наложени и санкции. Големият изкоп се правел заради голямата денивелация на терена, а дълбочината налагала и укрепване, пише mediapool.bg.

 

Главният архитект на София Здравко Здравков коментира само, че случаят се проверява, а законът позволява при бъдещо сградно строителство параметрите на устройствения план да бъдат надвишени. Собственик на имота е дружеството "Либеро", самото то притежание на кипърска офшорна фирма и акционер в дружеството "Пирин турист", което пък е съсобственик в концесионера на ски зоната над Банско. От "Либеро" коментираха, че работата по строежа съответства на одобрените проекти, а проверки по сигнали на граждани се правели всеки ден, но нарушения няма. Ако има санкции за чистота, те са наложени на фирмата строител

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции