<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30864" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Властта разхлабва защитата на Пирин с помощ от Третия свят

28 Юни 2018
0 2032

Лобистка совалка на екоминистъра Нено Димов в Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО даде резултат и днес организацията си смекчи препоръките към страната за парк „Пирин“, съобщи Mediapool. Освен национален парк, Пирин е и обект на световното природно наследство под егидата на световната организация.

 

В документа на България се препоръчва единствено да спазва националното и европейското законодателство при управлението на защитената зона. В него, след офанзивата на българското правителство, е отпаднало залегналото в черновата изискване да се направи екологична оценка на новия план за управление на защитената територия.

 

За такава екооценка на новия план настояват природозащитните организации от групата „За да остане природа в България“. Те изтъкват, че според българското и европейското законодателство, всеки такъв план трябва мине екологична оценка. А конкретният нов 10-годишен план за парк „Пирин“ допуска разширяване на ски зона „Банско“, управлявана от концесионера „Юлен“, свързан с Първа инвестиционна банка. Това е и същинската ябълка на раздора между екоактивистите от една страна и властта и концесионера от друга.

 

По жалба на екоорганизациите, Върховният административен съд реши да се направи такава оценка, но министерството на околната среда обжалва.

 

Везните за днешното решение на комитета на ЮНЕСКО са наклонени с помощта на 11 държави извън Европейския съюз, с чиито представители се е срещнал Нено Димов. Предложението за редакцията на текстовете в позицията на комитета дойде от Азербайджан, Буркина Фасо, Куба, Босна и Херцеговина, Зимбабве, Танзания, Бразилия, Тунис, Ангола, Кувейт и Китай. Миналата седмица Димов посети Париж за среща-обяд в централата на ЮНЕСКО там във връзка с днешното решение. За посещението се разбра след медийни публикации и след известни увъртания екоминистерството потвърди.

 

Делегацията за днешното заседание на Комитета в Бахрейн е била водена от вицепремиера Валери Симеонов – отявлен привърженик на разширяването на ски зоната над Банско.

 

От "За да остане природа в България" коментираха, че вероятно разходите за командировката на тази делегация в Бахрейн са повече от необходимите средства за оценка на ефекта на документите.

 

"Днешното решение на Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО показва, че българското правителство е твърдо решено да допусне застрояване на Национален парк "Пирин" и сеч на вековните му гори. Залогът е толкова голям, че очевидно българското правителство си е позволило да да започне политическа игра на много високо дипломатическо ниво със страни извън Европейския съюз с очевидното желание да позволи на скрити зад офшорни фирми икономически интереси да застроят Национален парк Пирин", коментира групата от екоорганизации. Тя заяви, че ще продължи да отстоява искането си Пирин да остане непокътнат, използвайки всички лостове на гражданското общество и на съдебната система.

 

Съвсем друг прочит на случилото се в Бахрейн има правителството, което съобщи, че българската делегация на Симеонов е защитила държавната позиция за парк "Пирин". Според правителствената пресслужба, гласуваните предложени от българска страна текстове на резолюцията са потвърдили устойчивото управление на обекта на световното наследство и перспективата за балансирано развитие на туризма в националния парк.

 

"Първоначалното проекторешение на ЮНЕСКО призоваваше да не се изпълнява решението на Министерски съвет, както и изискваше от България да извърши стратегическа екoлогична оценка на новия план за управление, каквато не се изисква от европейското и българско законодателство и би блокирало развитието на региона за десетилетия напред. В рамките на три дни българската делегация проведе редица срещи с Международния съюз за защита на природата и делегациите на всички останали държави-членки на Комитета, които гласуваха с единодушие предложените редакции", допълват от правителствената пресслужба.

 

Според кабинета, с днешното решение ЮНЕСКО отбелязва, че "разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк "Пирин“ вече е позволено и изисква българската държава да се придържа стриктно законовите процедури по приемането на инвестиционни предложения, така че да не се увреди стойността на обекта". Такова твърдение, касаещо ски строителството, обаче в документа липсва, коментира Тома Белев, председател на Асоциацията на парковете в България.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции