<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=30886" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Наводненията взеха първа жертва – в Роман

30 Юни 2018
0 3763

http:// ДарикНаводненията след проливните дъждове в България през последните дни взеха първа жертва, съобщи Нова телевизия.

Мъж в град Роман е загинал, докато е изпомпвал вода от мазето си. Вероятно става въпрос за токов удар. Мъжът се опитвал да изтегли водата от мазето си с помпа, а инцидентът е станал при нейното включване около 21 ч. снощи.

 

Град Роман изкара безсънна нощ, след като цял квартал остана под вода, предаде Дарик. Река Малки Искър излезе от коритото си и наводни общо около 100 къщи.

 

През цялата нощ е продължило изпомпването на водата от наводнените дворове и мазета. До тази сутрин са отводнени вече 50 къщи.

Без прекъсване работят шест помпи, обслужвани от противопожарни екипи от Роман, Мездра и Враца, съобщи кметът на Роман Валери Ролански пред Дарик. По думите му, водата от улиците вече се е оттеглила и днес предстои отводняването на още 30 къщи, като на някои места се налага екипите да влизат отново за изтегляне на вода.

 

През нощта не е имало инциденти. Днес по обяд ще бъде сформирана комисия, която ще започне да описва нанесените щети от голямото наводнение, предизвикано от преливането на река Малък Искър.
 

Хората вече са се върнали по домовете си. Все още в залетия Карашки квартал няма електрозахранване. То ще бъде възстановено едва след като всички домове бъдат отводнени, уточни кметът на Роман. Обявеното частично бедствено положение остава в сила.

 

Подозрения в Роман за изпуснат язовир

 

"Главният комисар господин Николов идва дотук и каза, че няма изпускане на язовири, няма язовир, който да е в критични точки”, заяви пред bTV кметът на Роман. Коментарът му бе по повод предположенията, че високата приливна вълна в р. Малки Искър е дошла не заради пороите, а заради изпускане на язовир. По думите му са били евакуирани 7-8 души, като всички са настанени при близки и роднини.

 

Радка Цолова, която вчера беше спасена от „Гражданска защита”, заяви, че хората се чувстват малко по-добре, но всички все още са притеснени. "Бях в къщата и бях в капан, не можех да изляза”, заяви тя. По думите нивото на водата е достигнало над метър. Тя е на мнение, че високата приливна вълна не е от валежите, а е дошла заради изпускане на язовир.

 

След като водата се оттегли от залетия квартал, стана ясно, че щетите са огромни. Според вътрешния министър Валентин Радев, който посети градчето, е наложително изграждането на диги по поречието на Малък Искър. Освен Роман, наводнени бяха и Етрополе, Садово и Чепеларе, а в Плевен се изсипа пороен дъжд и градушка.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции