<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31338" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Прочут български хакер е арестуван у нас

26 Юли 2018
0 12632

Известен български хакер, който се занимава с „кракване“ на компютърни игри – пробиване на защитата им, и пускане на свободни пиратски версии, е бил арестуван у нас. Новината, премълчана от българските власти, бе оповестена от технологичното издание Engadget.

 

Вестта сподели самият хакер – 21-годишен младеж под псевдонима Voksi, в специализиран форум на сайта Reddit.

 

Voksi е в полезрението на геймърската общност, след като през 2016 г. е успял да кракне световноизвестната игра DOOM, т.е. да пробие антипиратския ѝ софтуер и да пусне първата „кракната“ пиратска версия на играта. Нещо, което дотогава не се е случвало на производителя на софтуера – австрийската компания Denuvo.

 

Компанията не е оставила нещата така и е алармирала българските правоохранителни органи, и преди дни при акция на полицията и по всяка вероятност ГДБОП, младежът е арестуван.

 

Това съобщи той в CrackWatch – подразделение на Reddit, фокусирано върху премахването на софтуера за защита от копиране от игрите. Voksi обяви, че неговият хакерски сайт REVOLT е спрян, след като полицията нахлула в дома му "Накрая се случи", пише той. "Не мога да кажа, че не се е очаквало. Denuvo заведе дело срещу мен пред българските власти. Полицията дойде вчера и взе сървърния и персоналния ми компютър. Наложи се след това да отида в полицията и да се обяснявам”.

 

"За съжаление, повече няма да мога да правя това, което правех", споделя Voksi. "Направих това, което направих за вас, хора и разбира се, защото раздутият софтуер в нашите игри не трябва да се допуска изобщо (така на жаргон се нарича неоптимизираният компютърен код, който за да работи, ползва ненужно голяма част от RAM-паметта и други ресурси на компютъра). Може би някой друг ще продължи борбата ми", пише той.

 

 

What happened to REVOLT and me from r/CrackWatch

 

 

 

По информация на специализираното геймърско издание Kotaku, арестът е плод на съвместни усилия на българското звено за киберпрестъпления (в ГДБОП) и на компанията-майка на Denuvo – Irdeto. "Бързото действие на българската полиция по този въпрос показва силата на сътрудничество между правоохранителните и технологичните доставчици и че пиратството е сериозно престъпление, срещу което ще се действа", коментира преди изданието Марк Мълрийди, вицепрезидент по сигурността на Irdeto.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции