<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31438" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Метеорологичният институт поиска "развод" с БАН

08 Август 2018
0 1771

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) да бъде изваден от структурата на Българската академия на науките (БАН) и да стане самостоятелна научна организация към Министерството на образованието и науката.

 

За това настояват учените от института в отворено писмо до премиера Бойко Борисов. То е публикувано на сайта на НИМХ и е прието от общото събрание на работещите и служителите, от общото събрание на учените, от научния съвет и от съвета на директорите на института на заседание във вторник. В него се казва, че докато институтът е в структурата на БАН, работещите в него няма да изпълняват нарежданията на ръководството на академията.

 

Метеоролозите настояват "възможно най-бързо" НИМХ да бъде изведен от структурата на БАН заедно с "всичките му материални активи и необходимите за дейността му финансови средства". Според тях институтът трябва да е самостоятелна научна организация, второстепенен разпоредител на бюджетни средства. "Запазването на статута на НИМХ на научна организация е важно, тъй като постигнатата с годините симбиоза на научната и оперативната дейност в НИМХ е едно от най-важните ни постижения, което следва да се запази и развие", пише в писмото, подкрепено от почти всички работещи в метеорологичния институт.

 

В него се казва още, че ако управлението на БАН, без да се посочват конкретни имена, не спре с действията си срещу НИМХ, учените в института ще възстановят протестите си и ще спрат работа – включително осигуряване на прогнозата за времето. В писмото не се казва какви точно са действията на ръководството на БАН срещу метеорологичния институт. Недоволството на института обаче е от доста време и се дължи на начина, по който се разпределят средствата от държавната субсидия за академията между отделните ѝ звена. Това става по правила, приети от Общото събрание на БАН, в които по-голяма тежест имат научните публикации и цитати, отколкото практическата дейност.

 

Метеорологичният институт обаче е поскоро насочен към практиката и за това получава по-малко средства в сравнение с други научни звена. Така дори и от допълнителните 15 млн. лева, отпуснати на БАН след протести за нисък бюджет, много малка част са достигнали до НИМХ, твърдят от института. "Вече сме напълно убедени, че те (проблемите с финансирането – б.а.) не са свързани толкова с размера на средствата, предоставяни на БАН от държавния бюджет, а в начина на разпределяне и манталитета на разпределящите ги.

 

С действията си, ръководните органи на БАН успяха да ни убедят, че това няма да се промени. Доказаха ни, че БАН няма управленски капацитет да ръководи и поддържа национално отговорни дейности като тази, изпълнявана от НИМХ. Имаме и непреодолими противоречия в разбирането за ролята на науката и общественото и икономическото ѝ въздействие", пише в писмото. Недоволството на метеоролозите и хидролозите беше причина министърът на образованието Красимир Вълчев да обещае в бюджета за догодина да бъде заложено отделно перо за финансиране на работата на НИМХ. Проблемът с недостига на средства за тази година трябваше да се решава месец за месец.

 

След тези обещания учените от НИМХ прекратиха протестите си. Сега в писмото им пише, че са спрели протеста "като безсмислен, когато осъзнахме, че НИМХ не трябва да е в БАН. "Преминаването ни през 1962 г. към БАН към днешна дата е изчерпало потенциала си", смятат учените от НИМХ. "Предупреждаваме всички ръководни органи на БАН, че ако незабавно не спрат с действията си срещу НИМХ и ръководството му, ще подновим протеста и ще прекратим оперативните си дейности. Търпението ни се изчерпа. Време е да се научат да носят отговорност за действията си.

 

Време е и държавата да направи задълбочена проверка как и за какво се разходват предоставяните от нея средства на БАН", заявяват от НИМХ. В писмото се казва още, че работата на института в момента продължава "ден за ден, единствено поради отговорното отношение на министър Красимир Вълчев към важните за държавата и обществото задачи, които изпълняваме и финансовата помощ от Министерството на образованието и науката". "Не знаем докога може да продължи това финансиране и това не е изход от ситуацията, в която бяхме поставени", смятат метеоролозите.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции