<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31523" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Търговският регистър работи частично

16 Август 2018
0 2073

Потребителите вече могат да извършват справки по ЕГН в Търговския регистър и в регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Двата регистъра излязоха от строя преди седмица и ще останат частично недостъпни още дни, тъй като се работи по отстраняване на "техническия проблем".

 

Според обясненията на Зорница Даскалова, директор на Агенцията по вписванията, са изгорели дискове с 25 терабайта информация.

 

"Мислите ли, че в тази ситуация някой няма интерес? Притеснява ме, че има мотив – става въпрос за огромни суми, Търговският регистър отчита, ако се окажете собственик на големи активи. Нали разбирате, че когато става въпрос за банки, около тях има свързани лица , това също е отразено в Търговския регистър", коментира бившият министър на правосъдието Христо Иванов, който сега е лидер на опозиционната
формация "Да, България".

 

Той попита дали са правени редовни проверки на системата, като подчерта, че когато е бил министър, е бил възложен цялостен одит и са били установени проблеми, които са отстранени. Иванов твърди, че по негово време всяка седмица се е извършвала проверка дали системата генерира резервни копия на данните.

"Централният проблем в България е, че няма централизирана инфраструктура, че тези неща се случват и управляващите преминаха в успокоителен режим и стана по-зле. Имало е редица сигнали, че хардуерът не се поддържа добре. Закупен е нов капацитет, но той явно не е бил монтиран", посочи десният политик.

"Вместо сериозно отношение виждаме замазване. Фирма "Лирекс" и изпълнителният директор на агенцията Зорница Даскалова трябва да бъдат отстранени от този процес. Въпросът е дали става въпрос за недоглеждане или умишлено допускане. Трябва да има процес, който да доведе до пълна яснота.

 

От найвисоко политическо ниво трябва да се осъзнае проблема и да има прозрачност", подчерта Иванов. Поетапното пускане на Търговския регистър започна в сряда, когато отново стана възможно да се правят справки за актуално състояние по ЕИК. Зорница Даскалова прогнозира, че информационната система за фирмите ще заработи в пълнота "най-вероятно през следващата седмица".

 

Институциите уверяват, че гръмването на ключовия фирмен регистър е по технически причини и няма злонамерена външна намеса. Министърът на правосъдието Цецка Цачева сезира за проблема прокуратурата, ДАНС и МВР. 

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции