<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31543" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Шефката на Търговския регистър си тръгна преди да оправи кашата

17 Август 2018
0 5562

Шефката на Агенцията по вписвания Зорница Даскалова подаде в петък оставка осем дни след срива на Търговския регистър, за който отговаря пряко. Министърът на правосъдието Цецка Цачева прие оставката ѝ, съобщиха от пресцентъра на министерството.

 

По-рано през деня министър Цецка Цачева се срещна с премиера Бойко Борисов. Цачева обясни, че не може да не се търсят отговорни, когато България няколко дни е без Търговски регистър. Премиерът също каза, че не е доволен от Зорница Даскалова, но допълни, че няма да "пипа" ръководството на Агенцията по вписванията до възобновяването на работата на регистъра. Системата все още не е тръгнала, няма и срок за възобновяването на работата ѝ.

 

Самата Зорница Даскалова обясни в сряда, че не възнамерява да подава оставка, защото само тя може да координира дейностите по излизане от кризата. Пред бТВ Цецка Цачева коментира в петък, че преди седмица е подала сигнал до ДАНС, главния прокурор и министъра на вътрешните работи за спирането на работа на регистъра. Тя отказа да коментира дали става въпрос за саботаж или за техническа грешка. “Няма да влизам в хипотези”, заключи Цачева. Агенцията по вписванията твърди, че сривът не е следствие от злонамерена външна атака.

 

Правосъдният министър каза, че още през септември миналата година е получила доклад от изпълнителния директор на Агенцията по вписванията, в който са били посочени шест мерки, гарантиращи безпроблемната работа на регистъра. Цачева била разпоредила всички те да се изпълнят, като осигурила и финансиране за надграждането на Търговския регистър.

 

Министърът посочи, че за миналата година за сигурността на регистъра са били дадени 4 млн. лева. Цецка Цачева обяви, че не знае дали фирма "Лирекс БГ" ООД, която поддържа технически регистъра, е печелила поръчка за тази дейност и преди настоящия договор, който е от май. Търговският регистър, който не работи вече седмица, съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец – едноличен, дружество или кооперация, има профил, в който е публикувана информация за търговското му наименование, адрес на управление, представители, собственици, клонове, залози или запори върху дялове и т.н.

 

Там се съдържат учредителните актове на дружествата и годишните финансови отчети, както и всички документи, въз основа на които е извършено или отказано вписване на обстоятелство. Фирмата, която поддържа информационната система на Търговския регистър, е "Лирекс БГ" ООД. Сегашният срив е поредният проблем от началото на годината. През пролетта основно заради недомислена законодателна промяна вписването на промени в дружествата започна да се бави с над 30 дни.

 

Вече бившата шефка на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова преди това бе член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там, при нея попадат доста преписки, свързани с интересите на икономическите кръгове около депутата от ДПС Делян Пеевски, припомня "Капитал". От общо 33 такива 18 са разпределени именно на Даскалова. Оказа се, че има сигнал, че тя е лобирала за негови интереси и като шеф на Търговския регистър, като става дума за партидата на “Дунарит”.

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции