<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31546" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

След Хасково и Харманли е на водоноски заради уран във водата

17 Август 2018
0 1840

След Хасково и Харманли мина на водоноски заради завишени количества уран и повишена алфа активност във водата. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), полиция и МВР правят проверка, за да установят причините. Проблемът се появява за първи път в Харманли и е открит в сряда. Тогава са установени завишени норми на уран – 1.5 пъти над допустимото и над пет пъти по-висока алфа-активност във водата. Тя е забранена за пиене и готвене в Харманли и селата Остър камък, Бисер и Надежден.

 

Засегнати са около 25 000 души, за които има осигурени четири водоноски. Детските заведения, болницата, социалният патронаж и бежанският център се снабдяват с минерална вода, купена от общината. Това струва дневно около 600 лв., каза кметът на Харманли Мария Киркова. КЕВР иска да им бъде предоставена информация за проблема, какви мерки са предприети и какво планира да направи "ВиК Хасково" за решаването му. От КЕВР искат още информация и за начина, по който дружеството е информирало потребителите. Отговорът на поставените въпроси трябва да бъде готов от изпълнителния директор на "ВиК Хасково" в 7-дневен срок, съобщи регулаторът. "Направили сме организация, дезинфекцирали сме три броя водоноски, пълнят се с чиста вода.

 

Трябва да се вземе проба от РЗИ, да покаже хубава микробиология и ги носим в Харманли", каза Тодор Марков, управител на "ВиК-Хасково" пред БНР какви мерки са предприели.

 

От РЗИ-Хасково заявили, че уранът над нормата не е опасен за хората

 

Харманли се снабдява от четири кладенеца с вода. Единият, където съдържанието е било найвисоко, е изключен от водоснабдителната система на града още в сряда, каза кметът Мария Киркова пред БНР. Към момента тя не е уведомена от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) или "ВиК Хасково" да има проблем в други населени места в общината. Кметът на Харманли е получила уверението на директора на РЗИ-Хасково Соня Димитрова, че наличието на такова количество уран във водата не е опасно за здравето на хората. След като има отклонения обаче, сме длъжни да вземем мерки, каза Мария Киркова.

 

По думите ѝ за изследването на водата ще е необходимо около един месец. "Има предписание да се изчистят водоемите и съответно системата на града. След това пак ще се вземат проби. Колкото е необходимо, важното е, че хората да се съобразяват с това", каза Киркова. "В понеделник или вторник съвместно с РЗИ ще вземем проби от града и от тези кладенци ще ги занесем в сертифицирана лаборатория. Мисля, че до 10-12 дни ще излязат резултатите", каза шефът на "ВиК Хасково" Тодор Марков.

 

Повече от година няма решение на проблема с урана във водата на Хасково

 

Такъв проблем има и областният център Хасково, където беше открито съдържание на уран във водата над нормата през пролетта на 2017 г. Оттогава все още няма решение на проблема. Водата в града продължава да е забранена за пиене и готвене, а 70-хилядното население се водоснабдява с водоноски. Преди дни стана ясно, че някои от пробите на водата в Хасково, взети през юли, сочат отклонение в нормите на уран и алфа-активност.

 

В сряда, когато беше открит проблема и с водата и в Харманли, заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова на среща с Емил Георгиев – член на инициативния комитет на "Да спасим Хасково" и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в България. На срещата в Хасково на 15 август е било обсъдено качеството на питейната вода в града, съобщи МРРБ. Малина Крумова обеща до края на ноември да бъдат готови дублиращите 8 кладенци за решаването на проблема с питейната вода на Хасково.

 

От Федерацията на потребителите в Хасково обаче предупредиха, че готвят протестни действия и дори гражданско неподчинение, ако до 30 септември не се разпише пътна карта с конкретни действия и ангажименти за решаване на проблема.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции