<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=31830" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Полицаи арестуваха разследващи журналисти, пускат ги след "нощ с белезници насред полето"

14 Септември 2018
0 6328

Двама журналисти, единият от които от разследващия сайт "Биволъ", са били арестувани по време на работа. От полицията отказват всякаква информация.

 

Това съобщи Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ), след като е получила множество сигнали.

 

"Получихме многобройни сигнали от България и Румъния, че журналистът Димитър Стоянов от "Биволъ" и румънският му колега Атила Биро от RISE Project са задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. Опитахме се да получим повече информация по случая, но дежурният в Областната дирекция на полицията в Перник ни затваря телефона. Обърнахме се към централата на Министерството на вътрешните работи в София, откъдето се опитаха да съдействат, но ни казаха, че дежурният в ОДП-Перник е затворил телефона и на тях с аргумента, че "не е говорител, за да дава изявления", написаха от АЕЖ в страницата си във фейсбук.

 

Посолството на Румъния в София е уведомено за случая.

 

"Надяваме се, че отговорните институции ще предоставят необходимата информация относно мотивите за задържането. Напомняме, че по презумпция журналистите служат на обществения интерес и всякакви ограничения спрямо тях трябва да бъдат много сериозно мотивирани, в противен случай става дума за ограничаване на свободата на словото", категорични са от АЕЖ.

 

Засега информацията не е потвърдена от институциите. Но от "Биволъ" също я съобщават с категоричност. Ето какво разказват:

 

"Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж. Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотребите с обществени средства"Заедно срещу завладяването на държавата" и за #ДжиПиГейт."

 

Колегите ни са отведени в ОДП-Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с. Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ-Радомир, РПУ-Перник и ОДП-Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

 

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП-Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти! Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

 

МВР охранява унищожаването на документи, доказващи чудовищна корупция, засягаща най-високите етажи на властта, ограбващи обществото в комбина с олигархичната мафиотска структура!! Всъщност МВР откровено се легитимира като бухалкаджийска банда на Мафията!

 

Последния пост на Стоянов в профила му във фейсбук е от Сапарева баня, където е правел разследване за това как се строят пътища у нас."

 

Клуб Z също се свърза с Областната дирекция на МВР в Перник. От централата ни прехвърлиха към пресцентъра, но там никой не отговаря на телефона.

 

От пресцентъра в София обаче индиректно потвърдиха, че такъв случай има, като помолиха за малко отсрочка при даването на информация, докато изяснят с колегите си в Перник какво точно е станало.

 

Впоследствие стана ясно, че Димитър Стоянов и Атила Биро се прибраха благополучно, след като прекараха нощта с белезници насред полето и без телефони до 4 ч. сутринта. Родната полиция ги натръшка, защото си вършеха работата и опитваха да спасят от унищожаване документи по разследването #ДжиПиГейт".

 

 

Това съобщиха от сайта "Биволъ", след като стана ясно, че колегата им Стоянов и румънският журналист от RISE Project са били арестувани късно снощи от полицията в Радомир.

 

Всъщност, стана ясно от публикации във фейсбук профилите на "Биволъ" и на Асоциацията на европейските журналисти-България. От МВР все още мълчат за случая.

 

 

""

 

 

Както Клуб Z писа, Стоянов и Биро са били задържани от полицията в Радомир, докато правят разследване. "Биволъ" работи по темата за корупция при раздаването на обществени поръчки и европейски фондове, свързани консултанстки фирми и големи "комисиони", добила популярност като "ДжиПиГейт" по името на компанията, свързана с шефа на "Лукойл" Валентин Златев.

 

От публикацията на "Биволъ" за ареста на двамата журналисти става ясно, че до освобождаването им се е стигнало след намеса на румънския консул у нас.

 

"Веднага след като бяха освободени, Димитър и Атила се върнаха на мястото и спасиха някои документи", посочват още от разследващия сайт.

 

Омбудсманът Мая Манолова също се е ангажирала със случая. Тя е разговаряла и с румънската дипломатическа мисия, и с началника на полицията в Радомир, за да получи информация по случая. Позицията, споредена от Манолова, е, че случилото се е недопустимо, при положение, че полицията не предоставя аргументи. Очаква се и официална позиция.

 

Все още се чака коментар от МВР.

 

""

 

 

Източник: Clubz.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции