<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32078" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Незаконни кранове и във винпрома на Петя Славова

03 Октомври 2018
0 7730

Агенция "Митници" е засекла незаконни кранове, от които изтича нерегистриран алкохол, и във винпрома в Поморие "Черноморско злато", който е част от бизнес структурата на банкерката Петя Славова.

 

Това стана ясно по време на брифинг на зам.-директора на ведомството Юлиан Мирков. За проверката във винпрома се разбра във вторник. "В този обект колегите намират 9 малки крана, от които е възможно да бъде изведен готов алкохолен продукт, без на тези точки да има монтирани измервателни устройства и без тези количества да бъдат отчетени от измервателни устройства, които да предават към Агенция "Митници“ данни за количеството алкохолен продукт, което се извежда оттам", каза Мирков.

 

По думите му спиртни напитки биха могли да бъдат извеждани от данъчния склад нерегламентирано. Зам.-шефът на митниците каза още, че крановете са поставени без одобрението на агенцията и не съществуват в технологичните схеми. В едно от помещенията в данъчния склад, което е било заключено, са установени пластмасови разфасовки от 5 литра, в които има краен продукт, готов за употреба – ракия и мастика. "Нетипично е алкохолът да се намира в такива опаковки и то в заключено помещение“, каза Мирков. Той обясни, че е направен експеримент, от който е видно, че 5- литров пластмасов съд от един от крановете се запълва за 45 секунди. Винпромът в Поморие е известен с производството на традиционен български коняк, а също и ракиените марки "Бургас 63" и "Бургаска мускатова".

 

Преди десетина дни главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че производството на цигари и алкохол не е престъпление заради пропуск в Наказателния кодекс. След неговото изказване финансовият министър Владислав Горанов свика среща с всички отговорни фактори, на която се постигна консенсус за промяна на закона с цел криминализиране на незаконното производство на акцизни стоки. Незаконни съоражения са открити и в село Славянци, общ. Сунгурларе. "Там е направен полеви експеримент, като през измервателния уред е направено проточване, уредът визуализира на дисплея движение на акцизен продукт, но не натрупва информацията, която да предава към Агенция "Митници“.

 

Тоест, уредът визуализира, че нещо протича оттам, но тази информация не достига до митниците, стана ясно от обясненията на Мирков. И в този обект агенцията е взела мерки за обезпечаване на доказателствата. В момента митниците проверяват общо 6 обекта за производство на алкохол, като в останалите 4 (в районите на Търговище, Долна Баня, Свиленград и Ловеч) няма сериозни нарушения, обяви още Юлиан Мирков. "В 6 проверявани обекта, към момента в 2 от тях има констатирани нарушения, които за нас са притеснителни.

 

Правим рутинни планови проверки", каза зам.-шефът на митниците. По думите му ще бъдат проверени всички данъчно задължени лица, които се занимават с производство на алкохол и алкохолни продукти в следващите два месеца. Общо те са 165 на брой, но ще бъдат инспектирани тези от тях, в които има дестилиране на алкохол, защото там рискът е най-голям.

 

Преди десетина дни митниците запечатаха за 48 часа три завода за алкохол на бизнесмена Миню Стайков, който държи "Винпром Карнобат". В началото на септември той бе арестуван с обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления и държане на цигари без бандерол. В карнобатския винпром също бе засечен незаконен кран, който не е отразен в схемата на обекта при лицензирането, но той бе значително по-голям от засечените в Поморие. Затварянето на заводите обаче предизвика протести на стотици работещи в обектите на Стайков, които блокираха ж.п. линията до Бургас. Впоследствие съдът отмени запечатването, но Стайков остава в ареста.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции