<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32210" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Властта предлага арестите да остават тайна до 48 часа

10 Октомври 2018
0 250

Кабинетът възкреси проекта за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа. Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае.

 

 

 

Предлага се отказ от уведомяване дори при задържането на дете – до 24 ч. По този начин майката може да научи цяло денонощие, но пък задължително трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето.

 

 

ГЕРБ опита да прокара тази промяна и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори и прокуратурата. Становището й гласеше, че така формулирана, разпоредбата на отчита важни детайли като изискването на директива "временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи".

 

 

Липсваше и изискването компенентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържаното. Сега кабинетът се опитва да въведе същото правило.

 

 

В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателя на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец.

 

Новата идея е аретантът вече да има пълната свобода да посочва кой незабавно да бъде уведомяван за положението му. Според авторите на проекта, така всъщност се ограничавало правото на обвиняемия да иска например уведомяване на партньор, с когото живее без брак.

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции