<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32283" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Българските пътища са вече с по-високи цени от средните за Европа

12 Октомври 2018
0 322

Въпреки ширещото се твърдение, че в България се строят най-евтините пътища, вече надминаваме средното за Европа по цени. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) обяви обществена поръчка, в която прогнозната цена на скоростен път е над 16.5 млн. лв./км – близо толкова, колкото се строи километър магистрала в Германия. При това значителна част от него не е ново строителство, а разширение на съществуват първокласен път.

 

 

 

 

Става въпрос за повторно обявената обществена поръчка за 13-километров участък от пътя Мездра-Ботевград с прогнозна стойност 214.5 млн. лв. с ДДС.

 

 

Според експерти, причина за скока на цената не е само сложното трасе, минаващо през хълмист терен и с планирани два тунела с обща дължина от 830 м. Основната причина е новото изискване бъдещият изпълнител да си получи парите след като обектът бъде въведен в експлоатация с т.нар. акт 16.

 

 

Това на практика означава, че строителят ще трябва да е в състояние да осигури финансиране за немалък период – в конкретния случай три години. Новото изискване значително ще стесни кръга на компаниите, които ще могат да участват в надпреварата.

 

 

Новото изискване бе въведено по инициатива на бившия министър на регионалното развитие и настоящ зам.-министър на ведомството Николай Нанков. Той лансира предложението си след тежката катастрофа край Своге. Тогава Нанков заяви, че е разработен нов модел на работа между възложителя и изпълнителя, според който държавата ще плаща едва след като обектът бъде въведен в експлоатация.

 

 

Към момента строителната камара не е излязла с официална позиция. Неофициално строителни компании коментираха, че авансовото осигуряване на над 100 млн. лв. би затруднило дори и големи фирми в бранша.

 

 

Източник: Медиапул

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции