<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32288" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Съдът пак вика граничаря, обвинен от Турция в убийство

12 Октомври 2018
0 5433

Десетгодишната сага с бившия граничен полицай Михаил Цонков, който бе обвинен от турската прокуратура в убийство по непредпазливост на бракониер, продължава. Следващата седмица той и неговите колеги Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов трябва да се явят пред районния съд в Бургас, където да бъдат запознати с допълнително постъпилите от турска страна материали по делото.

 

 

Цонков и бившите му колегите са обвинени заради случай от април 2008 г. Тогава патрул на граничната полиция се опитва да спре турски рибарски кораб, навлязъл в български териториални води по време на забраната за улов на калкан. На борда му има трима души – Ялчън Ерджан и братята му Енгин и Заим. Те не се подчиняват на сигналите на българските гранични власти да спрат и се опитват да се върнат на турска територия. При приближаването на надуваемата лодка с граничарите, се опитват да я блъснат, а след това и да я спукат с с дървени пръти с куки. Граничните полицаи стрелят предупредително, след това се качват на борда на кораба.

 

Там са нападнати от тримата рибари.

 

На няколко пъти по време на борбата Ялчън се опитва да вземе картечния пистолет на Цонков, който е закачен на халка на борнежилетката му. В крайна сметка на рибаря са поставени белезници. Тъй като и корабът, и лодката се приближават към турски води, командирът на граничния отряд издава заповед рибарите да бъдат освободени. Докато Цонков сваля белезниците на Ялчън, турчинът прави внезапни резки движения и го избутва. Граничарят хваща Ялчън и тогава се чуват три изстрела. Тогава Цонков вижда, че пистолетът му е заплетен в мрежите, върху които се е борил с рибаря и че е настроен на автоматична стрелба. Раненият е пренесен на борда на граничната лодка и е повикана линейка, но той умира на път към болницата.

 

Случаят бе разследван от българската прокуратура, която прекрати делото с мотива, че става дума за случайно деяние.

 

Близките на загиналия рибар заведоха дело пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург, което изгубиха. В решението бе записано, че става дума за инцидент или случайно деяние, а българските гранични власти не са допуснали прекомерна употреба на сила, нито пък са нарушили правилата за използване на огнестрелно оръжие.   

 

Въпреки това в Турция бяха повдигнати обвинения на Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов. Миналата година главният прокурор Сотир Цацаров се срещна с тях, за да им каже, че дори и да постъпи искане за екстрадирането им в Турция, то няма да бъде изпълнено.

 

В съда в Бургас обаче е постъпило искане за съдебна поръчка от турска страна и той е длъжен да запознае четиримата обвиняеми с материалите. Вероятно процесът в Турция ще е задочен. Не е ясно обаче кой ще защитава обвиняемите. Според адвоката на Цонков Росен Кожухаров не се предвижда възможност български адвокат да представлява български гражданин пред съд в Република Турция. Въпреки това той заяви, че ще представи множество доказателства, които да се изпратят в турския съд. „В процедурата, в която ние се намираме в момент, по моему ние имаме пълното право да представяме доказателства, които да стигнат до турския съд. Ние ще се възползваме от това си право”, заяви той пред Нова телевизия.

 

Въпреки уверенията на главния прокурор, четиримата са притеснени.

 

Пред Нова телевизия Николай Петков разказа, че миналата година при видеоконферентен разговор Цацаров го е уверил, че могат да пътуват навсякъде с изключение на Турция.

 

След това обаче при срещата им го посъветвал да не напуска България.  

 

„На срещата му зададох въпроса така: "Моята дъщеря учи в Германия, мога ли да отида да я видя – ще си нося и решението на Европейския съд?" Той каза: "Не е желателно да напускате страната". Как да го разбирам това? Какво прави тази държава, която постоянно ни уверява, че е зад нас. Няма ли един правен отдел в тази държава, който да поеме нещата и да изпрати документи – решенията на Европейския, на българския съд. Аз съм си свършил гражданския дълг към държавата и към обществото – пазил съм границата и съм я опазил. Нека държавата поеме някаква отговорност и да помогне”, заяви той.

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции