<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32433" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Валери Симеонов щял да подаде оставка, ако коалиционните му партньори я поискат

22 Октомври 2018
0 3362

Протестът срещу вицепремиера Валери Симеонов заради изказването му за майките на деца с увреждания блокира движението пред сградата на Министерския съвет. Около триста души се събраха в подкрепа на настояването на майките за незабавно оттегляне на Симеонов от правителството заради скандалното му изказване, че майките на деца с увреждания са "кресливи жени, които спекулират с децата си, манипулират обществото, изкарвайки на пек и дъжд тези уж болни деца". Симеонов обаче не изглежда да обмисля оттегляне от властта.

 

 

Той заяви, че оставката ще има, ако я поискат коалиционните му партньори и тя ще е въпрос на политическо решение. Ако ставало въпрос за лично решение, Симеонов не смятал да се оттегля от поста си. Вицепремиерът отново заяви, че стои зад квалификациите си за майките на деца с увреждания. Засега няма индикации коалиционните партньори на Сиемонов да поискат той да излезе от правителството. От ВМРО смятат, че "всяка промяна в кабинета заплашва стабилността". Бизнесът пък директно защити вицепремиера.

 

Протестът

 

Протестът за оставката на Симеонов като вицепремиер беше организират във Фейсбук. В първия около един час демонстрацията бе ограничена само на тротоара пред бившия партиен дом, но в един момент присъстващите излязоха на платното на бул. "Дондуков".

 

"Харесва ли ви да няма достъп до центъра на София заради вас, г-н Симеонов?!", прозвуча по уредбата на организаторите.

 

Намерението им е да продължат протеста си, докато вицепремиерът не напусне доброволно или не бъде отстранен от поста си. По-късно организаторите обявиха, че остават пред Министерския съвет до вечерта, или до оттегляне или отстраняване на Симеонов. Призоваха хората, които ги подкрепят, да се присъединят към демонстрацията, включително след работа. Засега няма никаква индикация за напрежение, въпреки че организаторите предупредиха, че "ще протестираме до едно време, после може да се стигне и до безредици".

 

В района на Министерския съвет има засилено присъствие на полиция и жандармерия. В близост до протеста са мобилизирани и сили за борба с безредиците.

 

Освен в София, протести има във Варна, Враца, Стара Загора, Силистра, Пловдив, Плевен и Лондон.

 

Политически въпрос

 

"Политическо решение за оставката на вицепремиера може да се вземе само от политическия съвет на коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти". Така отговори на журналистически въпрос вицепремиерът Симеонов на брифинг в Министерския съвет след среща с работодателските организации малко преди протеста, с който се иска оставката му.

 

"Това са тези, които са ме задължили да бъда вицепремиер. Аз съм на тази длъжност не по свое желание, такова беше решението на коалиционния съвет на коалиция ГЕРБ – "Обединени патриоти" през май миналата година", добави той и поясни, че когато политическият съвет реши и поиска оставката му, той ще я подаде. Вицепремиерът посочи, че по-конкретно тримата, които могат да решат дали той да си подаде оставката, са Бойко Борисов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. По думите му, когато те поискат оставката му, Симеонов ще си я подаде по политически причини.

 

Малко след това с прессъобщение, разпространено от формацията на Николай Бареков "Презареди България", с която засега изглежда Атака сближава позиции, съобщиха, че ервродепутатът подкрепя Волен Сидеров да поиска оставката на Симеонов. Коалиционните партньори на двамата от ВМРО обявиха уклончива позиция. По думите на депутата Милен Михов, казани във Велико Търново, партията има свои съображения, които ще бъдат съобщени на коалиционен съвет. Наред с това обаче хората на Каракачанов се обявяват против смени в кабинета, защото щели да нарушат стабилността.

 

Лично решение

 

В същото време Валери Симеонов съобщи, че ако не му бъде поискана оставката по политически причини, не вижда защо да я подава по лични, защото нямало за какво. "Човек не подава оставка, защото казва истината. Боли не боли, това е истината. Аз категорично стоя зад своите думи", изтъкна той. Според него всеки може да иска оставки, особено политически сили и политически лидери. Затова той смята, че е нормално политическа партия и опозиционна сила да иска оставки и не се притеснява от протестите.

 

Работодателските организации пък защитиха вицепремиера Валери Симеонов и заявиха, че те трудно ще преглътнат поредна оставка, особено на член на кабинета, който работи добре с бизнеса. "Не може улицата да диктува поведението на хората, в парламента и Министерския съвет се влиза с избори, другото е хунта", заявиха от Асоциацията на работодателите, като видяха в Симеонов "четвърти-пети министър", който може да си тръгне, а "работи добре".

 

"Благодаря за подкрепата на работодателските организации, която те сами пожелаха да изразят", каза вицепремиерът.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции