<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32458" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ердоган: Убийството на Джамал Кашоги е планирано

23 Октомври 2018
0 1791

Планът за убийството на журналиста от "Вашингтон поуст" Джамал Хашоги е замислен няколко дни, преди той да изчезне. Това твърди турският президент Реджеп Ердоган, оспорвайки изявлението на саудитското правителство, според което журналистът е случайно убит по време на спор в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.

 

 

 

Цитиран от Политико, Ердоган призова Саудитска Арабия да разкрие подробности за това кой е наредил на "жестокото убийство" на Хашоги. Той поиска всички 18 саудитски агенти, заподозрени в изпълнението на тази заповед, да бъдат съдени в турските съдилища.

 

 

"Всички налични доказателства показват, че Джамал Хашоги е жертва на жестоко убийство. Къде е тялото му", попита държавния глава. 

 

 

"Саудитска Арабия направи важна стъпка, като призна убийството. Отсега нататък очакваме от тях да открият отговорните лица – от най-високото до най-ниското ниво – и да ги изпратят пред съда", добави Реджеп Ердоган.

 

 

 

Саудитците признаха, че журналистът е бил убит в консулството им в Истанбул по време на разпит, който се развил в скандал. Рияд първоначално настояваше, че не знае къде е Хашоги и че той е напуснал саудитското консулство през задния вход. Саудитските лидери крал Салман и принцът Мохамед бин Салман отрекоха страната им да е замесена в убийството.

 

 

Ердоган отхвърли всичко това и каза, че служители от арабското кралство са замислили плана за убийството на дисидентския журналист в края на септември, дни преди изчезването му на 2 октомври в консулството в Истанбул. Позовавайки се на записи от вътрешната страна на консулството, които все още не са показни пред обществеността, турските медии и официални лица съобщиха, че саудитският журналист Джамал Хашоги е бил убит и разчленен от 15 души.

 

 

Саудитският външен министър Адел ал-Джубейр заяви във вторник, че страната е поела ангажимент да гарантира, че разследването е цялостно и пълно и че отговорните лица ще понесат вина за стореното.

 

 

Очаква се Ердоган да обяви допълнителни подробности днес за разследването за смъртта на 59-годишния журналист в южната ни съседка.

 

 

Източник: Политико

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции