<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32504" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Рос от "Прият...

Освободиха Валери Симеонов като шеф на Съвета по етнически и интеграционни въпроси

25 Октомври 2018
0 3518

Вицепремиерът Валери Симеонов спешно бе освободен като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев, съобщи в. "Сега".

 

 

 

Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

 

 

Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. Също така съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения, защитата на правата на човека. Осъществява и текущ мониторинг по отношение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения и защитата на правата на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства.

 

 

 

Решението идва на фона на разгарящия се скандал след арогантно изказване на вицепремиера за протестите на майките на децата с увреждания. Вчера стана ясно, че в предлагания нов закон за хората с увреждания, приет по спешност в парламентарните комисии, е записано, че именно ресорният вицепремиер, трябва да оглави новия съвет за интеграция на хората с увреждания. Законът трябва да бъде гледан на първо четене от депутатите в пленарна зала утре.

 

 

Реакциите на политици и от опозицията, и от партии, подкрепящи управляващата коалиция са, че е недопустимо Валери Симеонов да председателства новия орган. 

 

Източник: Сега

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции