<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32606" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Защо социалните медии са приятели на крайнодесните политици по цял свят?

30 Октомври 2018
0 560

Беше ужасен уикенд на насилие, грозна реторика и тревожни отстъпления от нашите демократични идеали. Днес се съсредоточавам върху два начина за очертаване на това, което виждаме, от Съединените щати до Бразилия. Те не предлагат комфорт, а дават имена на явленията, които очаквам, че ще бъдат при нас за дълго време. Това пише Кейси Нютън в анализ за The Verge

 

 

Първият е стохастичен тероризъм : "Използването на масова, обществена комуникация, обикновено срещу определен индивид или група, която подбужда или вдъхновява терористични актове, които са статистически вероятни, но се случват привидно на случаен принцип". Използва го Емили Горценски , която го използва за свързване на четири скорошни атаки.

 

Горценски твърди, че различни десни теории за конспирацията и измами, засилени както чрез основните медии, така и чрез социалните медии, са довели до нарастващ брой случаи, при които мъжете се опитват да извършват насилие.

 

"Десните медии са сила, натискаща надясно, към насилие и потисничество", пише тя. "Един от симптомите на това е, че вие вероятно сте сигурни, че ще генерирате произволни терористи. Подобно на пукането на пуканки.

 

""

 

В събота се появи друго ядро – Робърт А. Бауърс, заподозрян в стрелба в синагога в САЩ, убил 11 души, бе вкаран в онлайн конспирация. Той често е публикувал в Gab, Twitter,  който подчертава свободата на словото и се превърна в предпочитана социална мрежа сред белите националисти.

 

Джули Търкевиц и Кевин Роуз описват омразните си възгледи в Ню Йорк Таймс :

 

""

 

„След като е направил свой  профил през януари, той е споделял поток от анти-еврейски измами и конспиративни теории. По-активен е бил в Gab, където намерил подобна общност, преподавайки послания от нацистки поддръжници.

 

"Евреите са деца на Сатана", пише Бауърс.

 

Бауърс е в ареста – животът му е спасен от еврейски лекари и медицински сестри – и вероятно няма да се освободи отново. Съществуването на Gab, обаче може да бъде застрашено. PayPal и Stripe скъсаха договорите си със сайта, както и хоста Joyent.  Неговият основател публикува предизвикателни послания в Twitter, обещавайки, че ще оцелее.

 

Gab е домакин на много дълбоко раздразнително съдържание. Свободната реч е право, разсъжденията са ясни и трябва да се упражняват. Разбира се, погрешно е да се предполага, че Gab или която и да е платформа са подтикнали Бауърс да действа. Омразата, в края на краищата, е екосистема. Но действията му са в резултат на съгласувано усилие да се съсредоточи вниманието върху каравана на мигранти, идващи в Съединените щати.

 

Десните медии, най-вече Fox News, ускориха идеята, че караванта е свързана с еврейския милиардер (и оцелелият от Холокоста) Джордж Сорос . Един действителен конгресмен, републиканския флот Мат Гает, предложи да бъде финансиран от Сорос. Бауърс ентусиазирано избута тези конспиративни теории за социалните медии .

 

""

 

 

В последният си пост в Gab, Бауърс пише: " Не мога да гледам отстрани как моят народ бива избиван. Гледайте, Влизам", написал Бауърс.

 

Втората концепция, за която днес мисля, е демократичната рецесия. Идеята, която е около десетилетие, е, че демокрацията е в отстъпление по цялото земно кълбо. The Economist пише:

 

„Десетото издание на Индекса за демокрация на Economist Intelligence Unit показва, че тази нежелана тенденция остава твърде силна. Индексът, който се състои от 60 показателя в пет основни категории – избирателен процес и плурализъм, функциониране на правителството, политическо участие, демократична политическа култура и граждански свободи – заключава, че понастоящем по-малко от 5% от световното население живее в "пълна демокрация". Почти една трета живеят под авторитарно управление, като голяма част от тях са в Китай. Като цяло, 89 от 167 държави, към 2017 г., са получили по-ниски резултати, отколкото през предходната година”.

 

През януари "The Economist" счита Бразилия за "неправилна демокрация". Но след този уикенд страната може да претърпи по-сериозен спад в демократичните свободи. Както се очакваше, крайнодeсният кандидат Жаир Болсонару, който одобрява предишната военна диктатура на страната, спечелил спешно изборите над своя ляв съперник.

 

Най-хубавото, което прочетох е на Райън Бродерик от BuzzFeed, който бе в Бразилия за изборите и ги поставя изборът за Болсонару в контекста на интернет и социалната платформа. Бродерик се съсредоточава върху симбиозата между интернет медиите, която надделява в насърчаването на чувство за вечна криза и възмущение и крайно десни лидери, които обещават връщане към нормалност.

 

""

 

Обикновено големите десни канали за новини или консервативните таблоиди ще направят тези истории да станат вирусни във Facebook и да ги преопаковат за по-стари, широко разпространени аудитории. В зависимост от медийния пейзаж на вашата страна, крайнодесните тролове и влиятели могат да се опитат да отвлекат този тръбопровод от социалните медии към вестниците.

 

Трети цикъл на обратна връзка, разбира се, е между социалната медийна екосистема, която насърчава чувството за постоянна криза и възмущение и произволното, но статистически вероятно производство на вътрешни терористи.

 

Може би световният възход на авторитарните и големите технологични платформи са просто корелирани и никаква причинност не може да бъде доказана. Но все повече се чудя дали ще се възползваме, ако технологичните компании приемат, че някакво ниво на причинно-следствената връзка е реално – и ако приемем, че е така, какво биха могли да направят за това.

 

ДЕМОКРАЦИЯ

 

Не е нужно да ходите в Gab, за да видите омразни постове. Шейра Френкел, Майк Исак и Кейт Конгер съобщават за това, как вътрешните терористични атаки от миналата седмица излизат на едно по-добри места, най-вече Instagram:

 

„В понеделник търсенето на сайта за споделяне на снимки Instagram, собственост на Фейсбук, създаде поток от антисемитски изображения и видеоклипове, качени в събота в питсбъргската синагога.

 

Търсенето на думата "евреи" показва 11 666 публикации с хаштаг "#jewsdid911", като твърдят, че евреите са организирали и терористичните атаки от 11 септември. Други хаштагове в Instagram сочат нацистката идеология, включително номер 88, съкращение, използвано за нацисткия поздрав "Heil Hitler".

 

Атаките срещу евреите се увеличават в Instagram и Twitter, твърдят анализаторите.

 

Малко преди атаката на синагогата да се проведе в събота, Дейвид Инграм публикува тази история за тревожно нарастване на атаките срещу евреите в социалните платформи.

 

Бенджамин Уофорд разследва сигурността на американската избирателна система и е извънредно загрижен:

 

„Избирателната уязвимост на страната попада в три широки лагера: 1) насочването на отделни кампании, които са податливи на кражба на електронна поща и на други смущения; 2) хакерството на нашия национален дискурс или "информационни операции", които са усилията за пропаганда, предназначени да сеят раздори; и може би най-опасно, 3) самата технология, която е в основата на избирателната инфраструктура на страната”.

 

И НАКРАЯ …

 

Twitter казва, че е направил грешка, защото не е премахнал туита на подозрителен бомбардировач във Флорида.

 

Предполагаемият терорист във Флорида е изпратил заплашващи съобщения до различни хора. Някои от тези хора съобщават за заплахи, а от Twitter, казват на жертвите на тормоза, че те всъщност не са били тормозени. Тогава човекът е изпратил куп пощенски бомби и Twitter е решил, че всъщност тези туитова са истински заплахи в края на краищата.

 

Дефиницията на Twitter като компания, според мен, е нещо като генерализирана нещастност. Чака, докато някой изпрати бомба, за да признае, че да, ОК, това чудовище е заплаха. Не изглежда обаче, че компанията третира този епизод като криза.

 

А трябва да го направи.

 

Източник: theverge.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции