<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32623" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Човечеството е унищожило 60% от животинските популации от 1970 г. насам

30 Октомври 2018
0 1480

Човечеството е унищожило 60% от бозайниците, птиците, рибите и влечугите от 1970 г. насам. Водещите световни експерти предупреждават, че унищожаването на дивата природа се е превърнало в извънредна ситуация, която застрашава цивилизацията, пише Гардиън.

 

 

 

 

Новата оценка за смъртта на дивата природа се намира в нов глобален доклад, изготвен от WWF и включващ 59 учени от цял ​​свят. Той констатира, че огромното и нарастващо потребление на храна и ресурси от глобалното население унищожава мрежата от живот.

 

 

 

"Ние сме заспали на ръба на една скала", казва Майк Барет от WWF. "Ако имаше 60% спад в човешката популация, това би било еквивалентно на изпразването на Северна Америка, Южна Америка, Африка, Европа, Китай и Океания. Ето го мащабът на това, което сме направили. Става дума за нещо много повече от това, че просто губим чудесата на природата. Всъщност това в момента застрашава бъдещето на хората. Природата е нашата система за подпомагане на живота."

 

""

 

"Бързо си отиваме", коментира професор Йохан Рокстрьом, експерт по глобалната устойчивост в Потсдамския институт за изследване на въздействието върху климата в Германия. "Само ако спасим екосистемите и климата, имаме шанс да запазим стабилна планета за бъдещето на човечеството".

 

 

Много учени смятат, че светът е започнал шестото си масово изчезване и първото, причинено от вида Хомо сапиенс. Други скорошни анализи разкриват, че човечеството е унищожило 83% от всички бозайници и половината от растенията от зората на цивилизацията и че дори ако унищожението спре сега, ще отнеме 5-7 милиона години, докато естественият свят се възстанови.

 

""

 

Дивата природа и екосистемите са от жизненоважно значение за човешкия живот, заяви проф. Боб Уотсън, един от най-известните учени в областта на околната среда и в момента председател на междуправителствена комисия по биологично разнообразие, която заяви през март, че унищожаването на природата е толкова опасно, колкото и промените в климата.

 

 

"Природата допринася за културното и духовното благоденствие на човека", каза той. "Човешката дейност унищожава природата с неприемлив темп, заплашвайки благосъстоянието на настоящите и бъдещите поколения".

 

 

Най-голямата причина за загубата на дивата природа е унищожаването на природни местообитания, голяма част от които са използвани за създаване на земеделска земя. 3/4 от цялата земя на планетата е засегната от човешката дейност. Убийството за храна е следващата най-голяма причина. Химическото замърсяване също играе серизона роля.

 

 

Най-засегнатият регион е Южна и Централна Америка, където е отбелязан 89% спад в популациите на гръбначни животни, до голяма степен причинен от отсичането на огромни площи с богати на диви животни гори. Най-силно засегнати местообитания са реките и езерата, където популациите от диви животни са намалели с 83%.

 

 

Световните нации работят за среща за Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие през 2020 г., когато ще бъдат поети нови ангажименти за защита на природата. Таня Стийл, главен изпълнителен директор на WWF, заяви: "Ние сме първото поколение, което знае, че унищожава планетата и последното, което може да направи достатъчно по въпроса".

 

 

Източник: Гардиън

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции