<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32624" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Еврокомисарят Маргрет Вестагер разказва за битката с нарушенията на технологичните гиганти

30 Октомври 2018
0 6343

Има само един държавен служител по целия свят, който държи изпълнителните директори на технологичните гиганти будни през нощта: Маргарет Вестагер, най-големият антитръстов служител на Европейския съюз. Датски политик, който стана комисар по конкуренцията през 2014 г., тя  започна сериозни разследвания и наложи тежки глоби на големите в бранша, включително Apple, Facebook и Google.

 

 

 

 

Някои от най-големите й удари включват наказание от 15 милиарда долара за Apple за дългогодишна данъчна схема с правителството на Ирландия, което позволило на компанията да плаща корпоративна данъчна ставка от един процент; глоба от 5 милиарда долара на Google заради монопола; и глоба от 122 млн. долара за Facebook, след като стана ясно, че социалният медиен гигант не е съобщил правилно как ще обработва данните на потребителите на WhatsApp след придобиването на услугата за съобщения през 2014 г. Активността на Вестагер се простира и над технологиите; тя наскоро стартира сериозно разследване на най-големите автомобилни производители в Германия.

 

Представяме ви откъс от интервю с еврокомисаря, публикувано от nymag.com.

 

 

 

-Г-жо Вестагер, Европа изглежда е много по-активна в борбата с нарушенията на технологичните компании, отколкото САЩ. Защо?

 

На първо място, мисля, че има разлика в европейската култура, що се отнася до готовността да се наблюдава пазара. Още в дните, когато Европа беше напълно унищожена, нашите основатели видяха необходимостта пазарът да играе конструктивна роля. Така че ние в действителност сме готови да вземаме решения за регулиране на пазара.

 

 

-Според Вас САЩ работят ли достатъно ефективно в името на лоялната конкуренция?

 

За мен е много трудно да отговоря, защото това не е основната ми работа. А и нашата работа е много специфична. Например случаите с Google. Те идват от жалби от САЩ и от Европа, като се твърди, че поведението на Google на европейския пазар не е такова, каквото трябва да бъде.

 

 

-Тогава как успявате да реагирате в пододящия мащаб?

 

Ще сте прави ако кажете, че имаме глобален бизнес, но нямаме глобално правоприлагане. Тук също нямаме глобална законодателна рамка. Но това, което направихме през последното десетилетие и половина, даже две десетилетия, е изграждането на международна мрежа от регулации.

 

 

-Имате ли усещането, че САЩ се поучават от това, което прави Европейската комисия в Европа?

 

Е, няма как да знам напълно, но чувствам, че дебатът в САЩ се е променил през последните няколко години.

 

 

 

-Какъв е вашият идеален подход за провеждането на сливания и придобивания? Ще блокирате ли повечето от тях?

 

Когато се съобщава за сливане, проучваме какъв е пазарът на сделката. След това се опитваме да разберем: могат ли потребителите да се обърнат към някой друг, ако цените се покачат? Ами ако изборът им бъде ограничен? Ако компаниите спрат продуктите си или ги лимитират по някакъв начин и спрат да работят върху нови неща? Това е нашият тест за вреда на потребителите – дали цените се покачват, дали изборът намалява, дали иновациите не се случват. Ще забраняваме сделки, ако се окаже, че става дума за нещо, което ще навреди на потребителите.

 

""

 

-В каква степен Facebook крие какво прави с потребителските данни?

 

Мисля, че е трудно да се каже. В онзи конкретен случай ни беше казано, че данните няма да бъдат събирани. След това осъзнахме, че нещо не е наред, че не ни беше казана пълната истина. И в този случай Facebook призна, че формулировката на обещанието е била… небрежна. Затова наложихме на 110 милиона евро глоба – това беше много, много тежко нарушение.

Идеята е, че това не е антимонополен проблем. Много често хората плащат доста с данните си за услугите, които получават. Така че, макар сега да казваме, че притежавате данните си, много често трябва да ги предоставяте като лиценз за безплатно ползване на услуги и приложения. Иначе нашите основни цели са достъпни цени, добра работна среда и иновации.

 

 

-Смятате ли, че компаниите от Силициева долина признават тези цели и ги уважават?

 

Видяхме обратното в случая с Google Android. През юли ЕС глоби Google с 5,1 милиарда евро за нарушаване на антитръстовите правила, защото възпрепятстваше производителите да изграждат телефони с алтернатива на своя пазар за приложения – Google Play магазин.

 

 

-В САЩ някои от тези компании са се опитвали да приложат политически натиск. Имало ли е такава ситуация в Европа?

 

Там, където се забелязва подобно нещо, виждаме също, че размерът на средствата, изразходвани за лобиране, се увеличава. Налице е много по-силно лобиране в полза на технологични компании в Брюксел в сравнение с преди.

 

 

""

-В Европа и САЩ в момента има огромна загриженост относно начина, по който тези компании разполагат с толкова много лични данни и голяма пазарна мощ. Опасенията са, че те могат да бъдат използвани за операции за международно политическо влияние, финансирани от правителства или отделни лица. Какво мислите?

 

 

Не от гледна точка на конкуренцията, но моите колеги се вглеждат и в това. Например скандала с Facebook и Cambridge Analytica. През март 2018 г. Ню Йорк Таймс съобщи, че политическата фирма Cambridge Analytica, наета за предизборната кампания на Доналд Тръмп, е получила достъп до личните данни на над 50 милиона потребители на Facebook без тяхното разрешение. Скандалът се разследваше от гледна точка на нарушение на неприкосновеността на личния живот и нарушение на избирателната перспектива, така че това е нещо, към което проявяваме интерес.

 

 

-През септември стана ясно, че Вашият екип е започнал предварително антитръстово разследване за това как Amazon използва данните на търговците. Какво може да се очаква от това?

 

Все още не знам това. Следващите стъпки ще бъдат изградени въз основа на фактите по разследването и трябва да установим какво всъщност се случва, преди да можем да вземем решение дали официално ще открием дело или не.

 

 

-Смятате ли, че европейските правителства сериозно приемат както предизвикателствата, породени от конкурентните и антиконкурентните действия на тези компании, както и обхвата на тяхното въздействие?

 

Да, мисля, че го правят. Разбира се, ние сме много внимателни, защото искаме да регулираме, но не искаме да се регулираме прекалено. Трябва да можем да наблюдаваме какво става, за да можем да предприемем действия, но само като се уверим, че го правим по начин, който е пропорционален на проблемите, които искате да решим.

 

Източник: nymag.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции