<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=32702" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Министър Кралев ще опасва Витоша с лифтове и писти

02 Ноември 2018
0 689

Опитите да се премахнат ограничителните режими за застрояване на природен парк "Витоша" под претекста София да домакинства младежка зимна олимпиада през 2024 г. придобиха по-ясни измерения.

 

Този път двигател на промените е спортният министър Красен Кралев, който, освен че води кампания за олимпиадата, се явява и собственик на
неработещия ски влек "Заека". Тези дни Кралев е внесъл в екоминистерството писмо с намерения за промени на плана за управление на природния парк, с които да се премахнат почти всички ограничения за строителство в планината.

 

Ако тези промени бъдат приведени в действие, защитени от нови ски писти, лифтове, влекове и пр. ще останат само резерватите. Нови спортни
съоръжения ще могат да се правят в гори и върху пасища, каменни реки, торфища, влажни зони и пр., ще се разрешат и водохващанията за изкуствен сняг.

 

Промените са подготвени от работна група в спортното министерство, без експерти от екоминистерството, а само с участието на директора на парка. За намеренията се разбра от публикация на "Труд", а впоследствие информацията беше потвърдена от "Капитал" и "Медиапул". От екоминистерството първо отричат, че при тях има внесени такива промени, а после уточняват, че не става въпрос за промени, а за писмо с информация какво е свършила работната група.

 

Кралев не е сам в това начинание – в последните месеци неясни заявки да се променят нещата на Витоша дава и Столичната община. Преди няколко седмици министри и общинари се возиха показно на Драгалевския лифт, след което установиха това, което е очевидно за всички посетители на планината – съоръженията са в окаяно състояние. От години "Витоша ски" отказва да ги ремонтира, защото настоява за промени в плана за управление на парка и в закона за горите, които да й развържат ръцете да строи и разширява ски зоните.

 

Както обикновено, екоминистърът Нено Димов не смята за необходимо да се прави оценка на въздействието върху околната среда на въпросните
предложения.

Инициативата да се променя в крачка старият план за управление на Витоша много прилича на действията на кабинета за Пирин. И за двата парка една и съща фирма – "Пролес инженеринг", изработи проекти на планове за управление, които допускаха такова безогледно застрояване, че преди две години екоминистерството ги спря.

 

За Витоша например се предвиждаше 40% от планината да бъде отворена за застрояване, като се премахнат даже буферите на резерватите. Оттогава се правят опити да се прокарат частични промени в действащите планове, които да отпушат строителството.

 

И в двата случая става дума за интереси на Цеко Минев, който обаче отказва да се освети като собственик на "Витоша ски" и "Юлен", въпреки че лично премиерът Борисов го назова като такъв.

 

ГЛЕДНА ТОЧКА

 

"Как така Законът за горите не попречи на подмяната на лифта на Мартинови бараки в Боровец, на подмяната на лифтовете в Пампорово, как така планът за управление на Витоша не попречи на Мачирски да монтира нови влекове", възмути се Тома Белев, бивш директор на парка, цитиран от "Капитал".

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции