<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33003" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Лозан Панов обвини Цацаров, че преследва критици и слага чадър над приятели

16 Ноември 2018
0 1540

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Той допълни, че никой не се осмелява да инициира механизъм за контрол на властта на ръководителя на прокуратурата, съобщи БТА. Лозан Панов държа реч на международен форум, организиран от Съюза на съдиите в България, посветен на ролята на съда в обществения дебат за върховенството на правото.

 

Пред международния форум, в който участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес, Панов припомни, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.

 

Председателят на ВКС припомни случая с развинтените болтове на автомобила на НСО, в който се возеше самия той, разказа за маскираните мъже, които се появиха с агнешки главички пред сградата на Висш съдебен съвет (ВСС) преди две години. Тяхната цел бе да сплашат опозицията, която повдигна въпроса за скандала "ЦУМ гейт", в който бе намесено името на Цацаров. Лозан Панов обясни, че сега НАП тероризира неудобните на властта и разказа за двете данъчни проверки, които са довели до привикването му от антикорупционната комисия. Според него това показва как могат да бъдат притискани всички други ръководители в съдебната власт.

 

Панов разказа още как магистрати и семействата им са били подлагани на медиен терор, което преобръщало животът им с краката нагоре. В речта си председателят на ВКС категорично не се съгласи с последния доклад на Европейската комисия. Според него, за да се говори за независима съдебна система у нас, трябва съдът да е този, който да казва дали има престъпление, а не прокуратурата. Той обясни, че прокуратурата не трябва да е поръчкова, и чрез нея не трябва да се разчистват сметки с бизнеса чрез дела, които после биват прекратявани.

 

"В последно време чувам само своя глас, а в новия ВСС тишината дебне отвсякъде", каза Панов.

 

Президентът на Европейски магистрати за демокрация и свободи (МЕДЕЛ) Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките в цяла Европа в тази насока и това е тревожно. Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния. "Има криза в либералните демокрации и това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти. По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес", каза Маркес.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции