<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33031" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Новият доклад на ЦРУ за убийството на Хашоги – тежък удар за Саудитска Арабия

18 Ноември 2018
0 8400

Изводът на ЦРУ, че убийството на журналиста Джамал Хашоги е било нардено от принц Мохамед бин Салман, бе описан като най-големия удар за саудитския лидер. Така той официално бе поставен в сърцето на скандала, който продължава да разтърсва региона, пише Гардиън.

 

 

 

Констатацията, за пръв път съобщена от "Вашингтон пост", беше и първата оценка на правителството на САЩ, свързваща принц Мохамед със смъртта на дисидента. Тези изводи идват въпреки първоначалните опити на американския президент Доналд Тръмп да защити Саудитска Арабия.

 

 

Тръмп обсъди оценката на ЦРУ по телефона с директора на агенцията Джина Хаспел и държавния секретар Майк Помпео в събота, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс пред репортери. Държавният глава, който е на посещение в Калифорния, нарече докладът на ЦРУ "много преждевременен", но заяви, че е "възможно" принц Мохамед да е отговорен за убийството. Говорителят на Държавния департамент Хедър Науърт заяви: "Последните доклади, които показват, че американското правителство е направило окончателно заключение, са неточни." Както стана обичайно за американската администрация, Науърт и Тръмп подчертаха значението на стратегическите отношения между Вашингтон и Рияд.

 

 

Тъй като беше силен поддръжник на принца, Тръмп изглеждаше разочарован от новите доказателства по случая на Джамал Хашоги. "Всичко сочи към Саудитска Арабия", коментира сенатор Боб Коркър, председател на външната комисия на Сената. Друг сенатор, демократът Ричард Блументал, добави: "Тръмп трябва да приеме неопровержимото заключение на експертите по разузнаването: принцът е виновен за чудовищното убийство на Хашоги. За това трябва да има последици – санкции, наказателно преследване, сваляне от власт и други, а не прикриването с разрешението на Тръмп".

 

 

Журналистът дисидент изчезна на 2 октомври. Последно бе видян да влиза в саудитското консулство в Истанбул. След дни стана ясно, че той е брутално убит и разчленен.Тялото му все още не е намерено.

 

 

Рияд отрича да има връзка със смъртта.

 

""

 

Както писа Дойче веле, заключението на ЦРУ, че зад убийството на Кашоги стои лично саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман, се основава на анализа на данните от няколко източника. Сред тях е и телефонен разговор между брата на престолонаследника Халид бин Салман и самия Кашоги. Представители на американското правителство приемат за достоверни изводите на ЦРУ.

 

 

В проведения телефонен разговор братът на принц Салман бил казал на Кашоги, че трябва да отиде в саудитското консулство в Истанбул заради някакви документи. В същото време той гарантира сигурността на журналиста. Халид бин Салман е посланик на саудитското кралство в САЩ. Според Вашингтон поуст, той е действал по поръка на брат си. Изданието уточнява, че не е ясно дали посланикът е знаел, че Кашоги трябва да бъде убит.

 

 

Самият Халид бин Салман отрече в Туитър ида е разговарял по телефона с Кашоги и да му е казвал да замине за Турция. И друго престижно американско издание – Уолстрийт джърнъл – публикува материал по темата. Вестникът цитира източник, според когото убийството на журналиста не е било възможно без участието на принца.

 

 

Американският вицепрезидент Майк Пенс междувременно обяви, че САЩ "са твърдо решени да подведат под отговорност всички, които са отговорни за това убийство". той го нарече "жестокост" и "атака срещу свободната и независима преса". 

 

 

След силен международен натиск, автократичният режим в Рияд призна за убийството на журналиста от Вашингтон поуст, но обвини за деянието високопоставени правителствени служители, които не били действали по заповед на престолонаследника или на краля. Тази версия беше посрещната с недоверие от международната общественост.

 

 

Саудитската прокуратура поиска смъртно наказание за петима обвиняеми по делото. Междувременно властите в САЩ оповестиха налагането на санкции срещу 17 саудитски граждани във връзка с убийството. Сред тях са и генералният консул на Саудитска Арабия в Турция Мохамед ал-Отайби и ръководителят на операцията по ликвидирането на Кашоги – Махер Мутреб, както твърдят от американското финансово министерство. 

 

Източници: Гардиън и Дойче веле

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции