<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33104" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Марияна Николова е новият вицепремиер

21 Ноември 2018
0 9155

Със 116 гласа "за" /ГЕРБ, Обединени патриоти, "Воля" и двама независими/, "против" – 62, без нито един "въздържал се" мнозинството в парламента освободи Валери Симеонов и одобри Марияна Николова за вицепремиер, отговарящ за икономическата и демографската политика. Симеонов подаде оставка в петък. От май досега Николова е началник на кабинета му. Тя владее френски и английски език.

 

”Работата ми като вицепремиер ще бъде насочена към конкретното изпълнение на програмата на правителството и на приоритетите, заложени в коалиционното споразумение”, заяви новоизбраният вицепремиер Марияна Николова.

 

""

 

Тя подчерта, че в ресора на подалия оставка Валери Симеонов са били включени много министерства и държавни агенции, но не знае дали той ще бъде потвърден или изменен, защото е прерогатив на министър-председателя. „Ако той бъде запазен, моят приоритет ще бъдат икономиката и демографската политика. Също така не е без значение и здравеопазването. Интерес за мен представляват и децата, защото те са нашето злато. Ако ресорът на отговорност е свързан с Държавната агенция за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на децата“, каза още тя.

 

„Считам, че имам подкрепата на кабинета и считам, че ще има приемственост в последователната политика, която правителството води за изпълнение на своята програма“, допълни още Николова.

 

Новият вицепремиер изрази готовност да рагзоваря с майките на деца с увреждания.

 

Споровете в залата около оставката на Валери Симеонов продължиха над три часа. Вторият вицепремиер от квотата на патриотите Красимир Каракачанов представи решението за персонални промени в Министерския съвет.

 

Коя е Марияна Николова

 

 

Началникът на политическия кабинет на Валери Симеонов Марияна Николова е предложена за вицепремиерския пост. В сряда народните представители ще гласуват освобождаването на Симеонов и нейното назначаване за вицепремиер по икономическата и демографска политика.

 

Марияна Николова е адвокат по професия, вписана е в Софийската адвокатска колегия. Била е и държавен служител – заемала е различни експертни длъжности в администрацията.

 

Завършила е и Публична администрация и административни практики в СУ „Свети Климент Охридски“, а също и Право на ЕС. Владее свободно френски и английски език.

 

""

 

Професионалният си път започва като адвокат. След това става юрисконсулт на „Топлофикация” АД. Работи на експертни длъжности в Министерството на държавната администрация и реформа. От 2009 година е главен юрисконсулт в Министерството на земеделието. От 2014 година  е член на Управителният съвет на Държавен фонд „Земеделие”. През 2015 година работи като държавен експерт в Държавна агенция за метрологичен и технически надзор. От 2015 до 2017 година е ръководител на отдел „Договорно-правен и правна защита” в НЕК.

 

Източник: "Нова"

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции