<iframe width="560" height="315" src="https://gospodari.com/embed-2?id=33135" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Възход и падение на империята Фейсбук

22 Ноември 2018
0 1185

Марк Зукърбърг не е първият човек в човешката история, който се вдъхновява от основателя на Римската империя Август Цезар, но той е един от малкото, за които уроците на Август имат конкретна неотложност. И двамата мъже в крайна сметка са изградили международни империи преди 33-годишна възраст. Но това ли е всичко?

 

 

 

 

Доклад, публикуван в "Ню Йорк таймс" миналата седмица, разкри в унизителни детайли колко далеч стига Facebook, за да защити господството си и да атакува критиците си. Тъй като разнообразните скандали, свързани с речта на омразата, фалшивата информация и неприкосновеността на личните данни, сериозно накърниха авторитера на социалната мрежа, примката се затяга и явно се прибягва до някои неморални действия. Компанията проведе шокиращо агресивна лобистка кампания, която включваше създаването и разпространението на "профейсбук" публикации, които бяха функционално неразличими от фалшивите новини, които Facebook обеща да отстрани от своята платформа. В един особено ясен пример, компанията нае политическа консултска къща, която да обвинява Джордж Сорос за антифейсбук настроенията сред потребителите. Зукърбърг, изглежда, е предприел наистина мащабен подход за установяване на цифрова хегемония.

 

 

Исканията главния изпълнителен директор да абдикира или поне да се оттегли от ролята си на председател на борда се увеличиха напоследък, но Марк Зукърбърг, който контролира 60% от акциите с право на глас във Facebook, не изглежда склонен да подаде оставка. Както съобщава Wall Street Journal, той казал пред ръководителите на компанията по-рано тази година, че Facebook е във война. Проблемът е, че войната вероятно вече е загубена. Заедно със застоялия растеж, ниския морален статус, смазващия запас от обществено недоволство и други, старата социална мрежа, която познавахме в началото, си отиде.

 

 

Вече има достатъчно доказателства, че социалната мрежа губи интереса на потребителите. На пазарите, където Facebook е най-печеливша, потребителската й база е или застой, както в Северна Америка, или всъщност се свива, както в Европа. Всъщност общественото недоволство е най-голямата тревога за Facebook. Други технологични гиганти успяха да избегнат такова, защото очевидно имат практически полезни услуги. Amazon доставя неща до дома ви. Google ви помага да намирате неща онлайн. Apple продава действителни обекти. Facebook… ви помага да влизате в битки?

 

 

Проверката на Facebook може да е ежедневен навик, но той не подобрява живота на практика. Някои империи падат, защото врагове нахлуват отвън или самите те гният отвътре. Зукърбърг може да се окаже първият човек в историята, чиято империя се срути, просто защото гражданите й избягаха навън.

 

Източник: nymag.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции